С дегустация на млечни продукти от различни краища на България премина последният ден от Националния фермерски пазар в парка "Заимов". Най-интересно за потребителите се оказа сиренето с трюфел, патентовано у нас. Във фестивала се включиха и производители...
С дегустация на млечни продукти от различни краища на България премина последният ден от Националния фермерски пазар в парка "Заимов". Най-интересно за потребителите се оказа сиренето с трюфел, патентовано у нас. Във фестивала се включиха и производители на плодове, зеленчуци, мед, месо и вино.
Готвачът Станимир Радичев произвежда сирене с трюфел или манатарки от две години. Измисля рецептата докато вечеря със свои приятели, патентова я и започва да предлага продуктите на фермерски пазари и в ресторанти.
"Сиренето го произвеждам в една мандра в село Давидово. Млякото си го взимам от една ферма, карам си го в мандра, правя си го лично аз. После то зрее и после го опаковам", разказва той и добавя, че цената е 60 лв.
Станимир Радичев подкрепя идеята на МЗХ фермерските пазари да станат регулярни. А според животновъда от Угърчин Стоян Пелтешки на тях трябва да присъстват и експерти от Министерството на здравеопазването, за да насърчат потребителите да купуват качествени продукти директно от производителя: "Да пратят свои хора тук и да видят, че българинът трябва да яде и по-чиста храна, а това ще рефлектира през следващите години, когато болестите и по-лошите храни водят до болести."
Да се организират по-често фермерски пазари искат и потребителите:
"Да, защото мога да пробвам и защото мога да пробвам и вече съм си изградил някаква мрежа от производители, на които имам доверие."
"От такива пазари пазарувам. Не ползвам големи вериги."
На фермерския пазар производителите обсъдиха и Европейския проект за развиване на селски туризъм във фермите, който дава възможност на всеки да види на живо как се произвеждат продуктите, с които се храним.
"Интересът е голям, но все още е само на етап интерес. По-малка част от тях казват, че им е трудно да отделят време, за да запознават туристите с технологичния процес. Предвижда се кратко обучение за разказвачи на истории, които да придружават групите или да могат да бъдат наемани от фермери за ден -два, за няколко часа", казва Яна Гочева - ръководител на Европейски проект за развитие на селски туризъм.
След като се запознаха с производителите и тяхната продукция, посетителите на фермерския пазар в парка "Заимов" се състезаваха и в разпознаване на млечни продукти, като най-добрите познавачи получиха награди от фермерите.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"