НОВИНИ

Скайнюз получи данните на 22 хиляди джихадисти

Специалните служби във Великобритания и Германия внимателно проучват документи, които разкриват самоличността на 22 хиляди бойци от Ислямска държава. Информацията е била получeна първо от медии в двете страни, които известили властите. Файловете предал в Турция разочарован бивш джихадист.

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 10.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Формуляри за наемане с 23 въпроса за истински имена, адреси, телефони, кръвна група, информация за роднини, боен опит, и други данни за бойци от Ислаямска държава от 55 страни e предал на журналист в Турция мъж, представил се като Абу Хамед. Той твърди, че е откраднал флашка с данните от шефа на службата за вътрешна сигурност на Ислямска държава. Обяснил действията си с разочарование от ръководството на групировката, защото се е отклонило от ислямските принципи. Файловете разкриват, че над 70 на сто от присъединилите се към групировката идват от арабските страни, а европейците са предимно от Франция, Великобритания и Германия.

Тереза Мей, министър на вътрешните работи на Великобритания:
"Разбира се, видях появилите се съобщения. Ислямска държава е сериозна заплаха. Равнището на заплаха за Обединеното кралство е високо, имаше нападения миналата година в континентална Европа. Ето защо е много важно да работим заедно по справяне с тази заплаха. В рамките на Евросъюза, заедно с френските колеги, ще настоявам за по-голям обмен на данни и други практически мерки".
;

Германските власти също разполагат с информацията и очакват тя да хвърли повече яснота върху структурата на терористичната организация.

Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи на Германия:
"Германските служби приемат, че документите са автентични. Това е голям шанс да докажем, че германски граждани са участвали в терористични дейности на Ислямска държава. Така ще ускорим и разширим разследването и ще имаме по-строги присъди. Вероятно и ще обезкуражи радикализирани младежи, които вярват, че вършат нещо добро, да се присъединят към престъпна организация".

Анализатори отбелязват, че Ислямска държава е известна с бюрокрацията си и не са изненадани от появата на списъка. Същевременно го определят като "златна мина" за откриване и неутрализиране на завърнали се джихадисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има нова експертиза на катастрофата в Лесидрен, при която загинаха деца
Няма да има нова експертиза на катастрофата в Лесидрен, при която загинаха деца
Петима мигранти се удавиха в Егейско море
Петима мигранти се удавиха в Егейско море