НОВИНИ

След срещите на Борисов: Турция постави исканията си към Европа

Двойно по-висoк наплив на бежанци след неуспешния преврат на 15 юли, засилени критики от страна на Европа и висящо на косъм споразумение между Турция и Европейския съюз за спиране на мигрантската вълна. Така Бойко Борисов пристигна в Турция за разговори с премиер и президент. Целта на визитата, освен двустранните отношения, да разбере какви са условията на Анкара към Европа преди срещата утре в Берлин.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:52, 26.08.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Тук на брега на Босфора - Турция постави своето искане към Европа. Ако до 1 октомври няма визова либерализация, в противен Европа е в риск да бъде залята от мигранти. Заплахата на Йълдъръм е ясна и категорична. 3 милиона бежанци има в Турция, още 2 милиона напират от размирен Алепо в Сирия.

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция: "Ако няма налице отмяна на визите за турски граждани и изпълнение на споразумението за реадмисия, Европа е подложена на голям риск. Разясних това на Бойко Борисов и съм уверен, че той ще предаде това на лидерите на страните от Европейския съюз.

А българският премиер отново разкритикува Европа за липсата на солидарност.

Бойко Борисов, министър-председател: "Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа карта да извадиш борбата с мигрантите. Много е удобно да ги върнеш оттам, откъдето са дошли. Но аз не си представям как ще приемаме на летище София десетки хиляди мигранти. Нито ще приема вариант България да е буфер между Турция и Европа".

Затова и Борисов призова страните-членки да спазват поетите ангажименти с подписването на споразумението за бежанците между Европейския съюз и Турция. По отношение на двустранните отношения Анкара пое ангажимент към нас.

Бинали Йълдърм: "Следим отблизо проблема с мигрантите в България и ще направим всичко по силите и възможностите си да намалим товара на гърба на България".
;

Това обаче изключва подписване на отделно от Европейския съюз споразумение между нас и южната ни съседка.

Бойко Борисов, министър-председател: "Към България няма нито едно условие, поставено от колегите. Второ аз се надявам в ЕС да намери достатъчно воля и да защитим всяка една държава в ЕС. Така че се надявам да намерим изход за всички европейски държави".

Според Борисов планът за действие сега трябва да е следният - да се изпълнява споразумението с Турция, за да държат бежанците на тяхна територия, да се затворят външните граници освен за законно преминаващите през граничните пунктове и да се засили охраната по границите.

След срещата с премиера Бойко Борисов се срещна и с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, а след това присъства и на церемонията по откриване на третия мост на Босфора, свързващ Европа с Азия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С „Дама Пика” стартира кукленият фестивал „Двама са малко, трима са много“
С „Дама Пика” стартира кукленият фестивал „Двама са малко, трима са много“
Съдът във Франция отмени забраната на буркините в курортно градче на Ривиерата
Съдът във Франция отмени забраната на буркините в курортно градче на Ривиерата