НОВИНИ

Социолози: Снощният дебат може да повлие на вота на 20 % от избирателите

Според социолога Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл" снощният дебат между кандидатите за президент Цецка Цачева и Румен Радев може да повлияе върху вота на 20-те процента избиратели, които решават за кого да гласуват винаги в последните дни. Според Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" ако е имало повече такива дебати като снощния, това би позволило на хората да направят много по-точен и информиран избор. Тя поздрави БНТ и кандидатите за организацията на дебата.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:20, 11.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Според Боряна Димитрова, когато кандидатът е изправен пред опонентите си и пред много широка аудитория като снощи, той е длъжен много по-ясно да аргументира позициите си, така че и неговите привърженици, и неговите опоненти да разберат как би действал в една бъдеща ситуация.


Боряна Димитрова, социолог, "Алфа Рисърч": Лично на мене много ми хареса тази възможност кандидатите да заявят както принципни позиции, имаше такива принципни позиции, така да видим как ще реагират в конкретни казуси, така и да бъдат видяни в по-човешки план, така че смятам, че това е една добра възможност на хората да доизяснят позициите си.


Според Първан Симеонов снощният дебат по обществената телевизия е бил много любопитна стъпка в предизборната кампания.

Първан Симеонов, социолог, "Галъп Интернешънъл": Доста дълъг, бих казал съдържателен дебат, който в крайна сметка може да помогне на тези около 20 %, които винаги в последните няколко дни решават. В различните избори досега сме виждали, че 20-30 на сто от гласоподавателите решават в последния момент, така че дебатът снощи ще има своето значение в тази посока.

Последните социологически изследвания на двете агенции обаче са направени преди дебата и не отразяват как е разпределена подкрепата след снощния сблъсък на кандидатите.

Според изследването на "Алфа Рисърч", проведено на 9 и 10 ноември, 49, 6 % от твърдо решилите да гласуват заявяват подкрепа за ген. Радев. За Цецка Цачева подкрепата е 39,1 на сто, а намерение да се възползват от опцията "не подкрепям никого" имат 11,3 %.

Изследването е проведено сред 1100 пълнолетни граждани на страната по поръчка и финансирано от Нова телевизия.

Според изследването на "Галъп", проведено на 8 и 9 ноември, ориентировъчното съотношение между двамата кандидати е 55 към 45 в полза на Радев сред избралите кандидат, за които може да се очаква да гласуват. Анализът сочи, че заедно с опцията "Не подкрепям никого", картината към днешния момент изглежда като 51 на 40 на 9%.

Сондажът е направен сред 867 души. Възложен, проведен и финансиран от "Галъп интернешънъл болкан".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха директорът на Джумхуриет в Истанбул
Задържаха директорът на "Джумхуриет" в Истанбул
Шокиращи кадри: Грубо отношение на треньорка по художествена гимнастика
Шокиращи кадри: Грубо отношение на треньорка по художествена гимнастика