Сомалия разпореди високопоставен служител на ООН да напусне страната

Правителството на Сомалия нареди на пратеника на ООН в страната да напусне територията й, като го обвини, че "съзнателно се меси" в нейния "суверенитет". Няколко дни преди това решение представителят на световната организация - Никълъс Хейсъм, изрази безпокойство по повод действията на сомалийските служби за сигурност, подкрепяни от ООН, във връзка с неотдавнашните съпроводени с жертви случаи на насилие в страната.

от БТА
10:48, 02.01.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света
сомалия разпореди високопоставен служител оон напусне страната

"Специалният представител на генералния секретар на ООН за Сомалия Никълъс Хейсъм вече не е добре дошъл в Сомалия и не може повече да работи в страната", заяви снощи в комюнике министерството на външните работи. Мисията на ООН в Сомалия засега не е реагирала на това решение.

Никълъс Хейсъм - южноафрикански адвокат и дипломат с опит, беше назначен на този пост през септември 2018 г. Преди това е бил пратеник на ООН за Судан и Южен Судан.

Сомалийските сили за сигурност бяха използвани, за да сложат край на тридневните демонстрации в югозападния град Байдоа от 13 до 15 декември, по време на които 15 души бяха убити и около 300 - арестувани, сочат данни на ООН.

Демонстрантите протестираха срещу ареста на бивш джихадист, кандидатствал за висшия пост в техния регион - Муктар Робоу, обвинен от правителството, че е "организирал милиция" в Байдоа, за да "подрони стабилността", и че "никога не се е отказвал от екстремистката си идеология".

Мисията на ООН в Сомалия е натоварена да подкрепя мирните усилия и да укрепва правителствените институции в страната, съсипана от десетилетия гражданска война. ООН подпомага полицията, по-специално като отпуска средства за логистичната дейност, униформите, обучението, а и възнагражденията на служителите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Първото заседание на МС започна с плана за съкращаване на администрацията
Първото заседание на МС започна с плана за съкращаване на администрацията
Харчим близо 2% от бюджета на домакинството за алкохол
Харчим близо 2% от бюджета на домакинството за алкохол