НОВИНИ

Социалните служби проверяват условията, в които се отглеждат децата на гурбетчии

Социалните служби започват проверки за условията, в които се отглеждат децата, чиито родители живеят в чужбина. Експерти ще изясняват и колко са учениците, останали без пряк родителски контрол, които напускат училище. Според Агенцията за закрила на детето все повече деца са принудени да растат без родителска грижа, което сериозно влияе на развитието им

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антон Чавдаров
16:40, 14.02.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

В село Долно Осеново много от мъжете и жените са на гурбет в чужбина и затова масово баби и дядовци се грижат за възпитанието и образованието на децата. Докато синът и дъщеря ѝ били в чужбина, Снежана Илиева отгледала четирима внуци.

Снежана Илиева:
"Баща нема, майка нема, трудно се гледа особено па кога се разболеят, требе да си винаги над них…"

Снежана разказва, че редовно проверявала дали децата учат, стриктно следяла и къде и с каква компания излизат вечер. Признава обаче, че не всички отгледани от нея деца са завършили успешно образованието си.

Снежана Илиева:
"Еми все учени нема да сме."

Именно образованието се оказва препъникамъкът за децата с родители в чужбина. В такива моменти обикновено успехът им рязко пада, дисциплината се влошава, а комуникацията с тях става много трудна. Статистиката сочи, че 40% от децата, чиито родители са на гурбет стигат и до Детска педагогическа стая.

Жулиета Думбанова, педагогически съветник в училище:
"Често тези деца са неразбрани, плачливи, нервни, импулсивни, дори агресивни... При момичетата, има момичета, които са привързани към бащите си, тях отсъствието на бащата ги тласка към друга посока, да търсят партньор много рано започват да се големеят."

Закрила на детето казаха, че много често, заминавайки за чужбина, родителите не оставят никакви документи, с които да дадат правото на друг да представлява децата им пред различни институции. Това много често води до сериозни проблеми, най-вече пред здравните власти. За съжаление, чести са и случаите, при които заминалите в чужбина родители спират да се интересуват от децата си.

Емилия Маникатова, началник на Отдел “Закрила на детето” – Благоевград:
В такива случаи сме се обръщали и към полицията, включително и сезиране на прокуратурата, когато се установи продължително неглижиране на децата и неизпълнение на родителските грижи… Това се очертава голяма рискова група, деца останали без родителска грижа, заради това че родилите им са извън страната.

Напоследък много от хората заминаващи на гурбет, взимат със себе си и децата. По данни на Регионалното управление на образованието в Благоевград от началото на учебната година в от областта за други държави заедно с родителите си са заминали 141 ученици. В Пловдив 645 деца са напуснали класовете си, за да заминат за чужбина със своите майки и бащи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леките катастрофи без жертви няма да се регистрират задължително в МВР
Леките катастрофи без жертви няма да се регистрират задължително в МВР
Президентът на Австрия призова Европа да се обедини
Президентът на Австрия призова Европа да се обедини