НОВИНИ

Спасителите продължават търсенето след земетресението в Япония

След мощното земетресениев Япония има 9 загинали и повече от 1000 ранени. Спасителите продължават претърсванията на срутените сгради. Трусът е със сила 6,5 по Рихтер и е усетен най-силно на остров Кюшу. Тази вечер беше регистриран нов силен трус със сила 7.1 по Рихтер, отново на остров Кюшу.

Златина Петкова
от Златина Петкова
19:45, 15.04.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

8-месечно бебе беше извадено невредимо от руините на срутена жилищна сграда в град Машики, префектура Кумамото, където трусът беше най-силен. Около шест часа бяха необходими на спасителите да стигнат до затрупаното момиченце, чиито майка и баба са били спасени по-рано.

От района на земетресението бяха евакуирани над 44 000 души. Наложи се много хора да пренощуват на открито заради опасност от още срутвания.

Около 11 000 домакинства са без електричество, а над 58 000 - без вода. Услугите на високоскоростните влакове са временно прекъснати. Има нарушения в изпълнението на полетите на летището в Кумамото. Ядрената електроцентрала Сендай, която се намира в района, не е засегната и двата й реактора работят нормално. Спасителните операции продължават.

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония: Ще бъдат взети всички възможни мерки, за да се избегнат вторични бедствия и да се подсигурят безопасни убежища незабавно. Трябва да доставим храна, одеала и други продукти от първа необходимост, да осигурим медицинска помощ за засегнатите хора и да възстановим електричеството и водоснабдяването в района.

В часовете след земетресението са последвали около 100 вторични труса с магнитуд между 3,3 и 6,4 по Рихтер. Очакват се и още в следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания „Благодаря ти, докторе“ връща доверието в лекарите
Кампания „Благодаря ти, докторе“ връща доверието в лекарите
Професионални гимназии в София ще променят профила си
Професионални гимназии в София ще променят профила си