НОВИНИ

Спомен за Елеонора - забравената царица

В Деня на Независимостта - разгръщаме страници от българската история. Днешният празник е свързан и с името на втората съпруга на цар Фердинанд - княгиня Елеонора, която след 22 септември носи името царица Елеонора Българска. Тя остава в историята като милосърдна сестра и самарянка, която войниците наричали "майко". Кадрите са от филма "В кадър" на Елиана Димитрова - "Елеонора - забравената царица".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
23:12, 22.09.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

На 22 септември 1908-ма княгиня Елеонора е едва от няколко месеца в България. С обявяването на независимостта князът става цар, а тя- първата българска царица от Третото българско царство.Тук фотографиите са запечатали царя и царицата на първата година от честването на Независимостта в Търново. Немската принцеса се жени за Фердинанд на 28-ми февруари. Князът, отдавна вдовец, си търсел жена, която да се занимава с милосърдие и да възпитава четирите му деца. Елеонора се съгласява, защото смята че може да направи нещо за бедната и измъчена България.

Неда Антонова, писател: Тя приема и даже казва на сестра си след сватбата вече като е отпразнувана- " Е, вече съм назначена за княгиня", тя приема работата си като служба, като длъжност.

Елеонора е основателка и покровителка на Българския червен кръст, а през 1910 създава нещо непознато дотогава- дружеството " Самарянка", което подготвя доброволки за медицинска помощ по време на войни и бедствия. През 1912- та, когато започва Балканската война, царицата обучава 300 самарянки, които заминават за фронта.Тя връчва и знамето на Македоноодринското опълчение, изработено по нейна инициатива и с нейни средства. Отива на бойното поле още в първия ден.

Ани Златева, историк: Фердинанд не слиза от автомобила, тъй като както обяснява Бурбулон щял да си изцапа ботушите. А Елеонора просто слиза от автомобила в калта, облечена в своята самарянска дрешка и отива при ранените.

Елеонора работи като милосърдна сестра в болниците в Лозенград, Свиленград и Булаир, отива и в обсадения Одрин, където вече върлува холерата. По време на Междусъюзническата война при битката с гръцката армия за Кресненския пролом царицата попада в сложна обстановка- българската армия отстъпва, но зад нея остава полева болница с 400 ранени. Цар Фердинанд нарежда да кажат на жена му да напусне веднага бойното поле, Елеонора обаче не оставя ранените.

Ани Златева, историк: Тогава хваща майор Атанасов и казва "качи се на височината и обстрелвай с артилерията пътя". Той прегражда пътя тогава с артилерийска стрелба и те успяват да се... нали те започват да стрелят веднага след последната кола, преграждат пътя на настъпващата гръцка армия, по тоя начин са спасени всичките болни.

За участието си в Балканските войни Елеонора получава Кръст за храброст и е първата жена с това отличие. Умира на 12 септември 1917-та на 57 години като завещава всичките си средства за благотворителност. Погребана е край Боянската църква, която спасява от разрушение с лични средства, по нейно желание като прост войник без никакви знаци на властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева се интересува от поста на Бан Ки-мун?
Кристалина Георгиева се интересува от поста на Бан Ки-мун?
Наришкин става първи разузнавач на Русия
Наришкин става първи разузнавач на Русия