НОВИНИ

Спря работа отделението по инвазивна кардиология във Врачанската болница

Кризата със здравеопазването във Враца се задълбочава, след като стана ясно, че от днес в областната болница вече няма и отделение по инвазивна кардиология. Поделението на русенската болница затвори врати, освободи медицинския персонал и започна да изнася обзавеждането си.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
19:17, 15.03.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Над един милион и 500 хиляди лева дължи врачанската болница на отделението за инвазивна кардиология, което работи тук по договор от 2010 година. Това стана причина от лечебното заведение да направят тримесечно предизвестие за напускане, което изтече днес. Досега на 4 срещи в Министерството на здравеопазването са търсени начини да се реши проблема, но безуспешно, казаха от ръководството.

доц. д-р Кирил Панайотов, изп. Директор на „Медика Кор“: Последният възможен отговор трябваше да дойде до 12 март, когато изтече договорът, сега реално в болницата няма персонал, хората са освободени, само 4 души останаха да натоварят оборудването. Тази сутрин отпътува документацията за Русе.

Със затварянето на поредното отделение мнозина пациенти с инфаркт ще бъдат обречени, смятат специалистите, защото острите случаи ще бъдат изпращане в София или Плевен.

доц. д-р Кирил Панайотов, изп. Директор на „Медика Кор“: При острите инфаркти няма време, там 6 часа е срока. Това категорично, по статистика означава повече смъртни случаи, доказано е, че там, където има инвазивна кардиология, рязко намаляват смъртните случаи и преживяемостта се увеличава.

На среща с ръководството на инвазивната кардиология днес дойдоха и граждани на Враца, които са обезпокоени от катастрофалното състояние на здравеопазването в областния град. Те казаха, че започват серия от протести, докато се намери решение за запазване на областната болница.

Цветелина Кръстева: Ще сезираме и омбудсмана Мая Манолова, която да сезира Конституционния съд, защото се нарушават конституционни права на хората за здравеопазване.

Статистиката сочи, че през последните два месеца през отделението са преминали 260 пациенти, 93-ма с инфаркт и реална опасност за живота, от тях 42 –ма са спасени с интервенционално лечение във времето на т. нар „Златен час“. За болните от Враца вече този час по неволя ще се удвои, докато линейката ги транспортира до най-близката кардиология – в София или в Плевен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на Регионалните здравни инспекции протестираха за достойно заплащане
Служители на Регионалните здравни инспекции протестираха за достойно заплащане
С 40 хиляди е намалял броят на безработните през 2017г.
С 40 хиляди е намалял броят на безработните през 2017г.