НОВИНИ

Без драматични сътресениия премина нощта в Турция

Хиляди излязоха по улиците на Истанбул и Анкара, "за да подкрепят демокрацията" след неуспешния опит за преврат. 24 часа след потушаването на метежа, са задържани над 3 000 военнослужещи и около 2 700 съдии. Турски военнослужещи от базата на НАТО Инджирлик също са били свързани с опита за преврат, твърди външният министър на Турция . В телефонен разговор с Ердоган, гръцкият премиер Алексис Ципрас е обещал метежниците, които поискаха политическо убежище в Гърция, да бъдат върнати на Турция. От Съединените щати Ердоган поиска да екстрадират ислямския духовник Фетхуллах Гюлен - сочен за организатор на опита за преврат. Гюлен катеторично отрича да е замесен.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:30, 17.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

С портрети на президента Ердоган и с турското знаме, хиляди хора излязоха по улиците на големите градове в Турция. Шествия в "подкрепа на турската демокрация" имаше и и в различни държави на Европа. Турските власти продължават да издирват участници в преврата. Арестуван е съдия от Конституционния съд на Турция. Сред задържаните е и бившият шеф на турските ВВС и неговия зет.

Истанбул - денонощие след опита за преврат. По призива на турския президент, неговите привърженици останаха на улицата, за да изразят подкрепата си към демокрацията.

Площад Таксим, откъдето преди три години тръгна протестна вълна срещу Ердоган, снощи се изпълни с верни подръжници на турския президент.

Късно снощи над небето над Истанбул отново се появиха изтребители Ф-16, но само за да патрулират.

Симпатизанти на турския президент в Берлин, Лондон, Брюксел, Амстердам, протестираха срещу опита за преврат. Дори във Франция, където преди дни беше извършен кървав атентат имаше митниги.

Базата на НАТО Инджирлик остава блокирана и с прекъснато електричество. Външният министър на Турция съобщи, че турски военнослужещи там също са участвали в подготовката за преврат.

Мевлют Чавушоглу заяви, че операцията в авиобазата срещу метежниците е завършила. И по думите му съвсем скоро Турция ще възобнови въздушните удари срещу позиции Ислямска държава в Сирия.

След почти 24-часово прекъсване, полетите на международното летище в Истанбул бяха възобновени. От "Търкиш еърлайнс" съобщиха, че полетите се извършват в нормалния график.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия специален пратеник: На площадите в Истанбул в момента е спокойно
От нашия специален пратеник: На площадите в Истанбул в момента е спокойно
МВнР: Рисковата обстановка в Турция остава
МВнР: Рисковата обстановка в Турция остава