НОВИНИ

Среща на върха за ядрената сигурност започва във Вашингтон

Световна среща на върха за ядрената сигурност започва днес във Вашингтон. Във форума ще участват представители на 52 държави. Срещата ще премине без представители на Русия, която обяви, че няма да участва заради липса на взаимодействие.

среща върха ядрената сигурност започва вашингтон
bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 31.03.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света

В рамките на форума се очаква да бъдат очертани възможните съвместни стъпки за намаляване използването на високообогатен уран, както и обезпечаването на сигурността на уязвими ядрени материали.

Сред другите особено наболели теми на двудневния форум ще са борбата с разпространението на ядрени оръжия и предотвратяване на опитите за ядрен тероризъм. По последните две точки се очаква да бъдат обсъдени основно балистичните тестове на Иран и Северна Корея.

Високопоставени представители на 52 държави ще вземат участие в двудневната среща. Редица ядрени сили обаче отказаха или отмениха изпращането на свои делегати, в това число Русия.

Според Москва се наблюдава липса на взаимодействие по изпълнението на предни договорки. Белият дом коментира изказването като "пропусната възможност" за Руската федерация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжени мъже нападнаха телевизията в Триполи
Въоръжени мъже нападнаха телевизията в Триполи
Прокуратурата ще поиска най-тежките мерки за полицаите, разпространявали дрога
Прокуратурата ще поиска най-тежките мерки за полицаите, разпространявали дрога