НОВИНИ

Европейски прокурори ще наблюдават работата на българската прокуратура

Представители на българската съдебна и изпълнителна власт обсъждат в Европейската комисия въпроси, свързани със съдебната реформа, борбата с престъпността и тероризма. На срещата присъстват вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на правосъдието Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров. В Брюксел Цацаров заяви, че европейски екип от четирима прокурори започва работа в България в края на месеца, за да направи анализ на работата на съдебната система.

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:29, 18.05.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Сотир Цацров, Румяна Бъчварова и Екатерина Захариева разговаряха днес със зам.-председателя на комисията Франс Тимерманс и еврокомисаря за правосъдие Вера Юрова. Договорено и това ще бъде официално подписано утре или вдругиден на 30 май в България да започне мисия на прокурори от Холандия, Великобритания, Испания и Германия.

Тези четири прокурори и специалисти ще наблюдават работата на българската прокуратура. Всъщност ще бъдат няколко мисии от по 3 дни, а в края на годината ще обобщят наблюденията си. Техните изводи ще залегнат в предстоящия да излезе през януари доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Това, което Комисията удовлетвори на 100%, е всички експерти да бъдат действащи прокурори с опит като в разследването на тежки криминални и корпуционни престъпления, така и в организацията и администрирането на прокуратурата. Така че ще пристигна четирима колеги, те ще работят на няколко мисии от по 3 дни. За момента целият информационен обмен е осъществен. Всички документи са им изпратени и на практика това е вид експертна помощ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как едно незрящо момиче се яви на матура?
Как едно незрящо момиче се яви на матура?
Проблемите зад вратите на Гигинския манастир
Проблемите зад вратите на Гигинския манастир