НОВИНИ

Преди срещата на външните министри от НАТО

Часове до срещата на външните министри на НАТО в Брюксел генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг определи утрешния ден като исторически за Алианса - очаква се да се подпише протокола за присъединяване на Черна гора. Това ще бъде първото разширяване на НАТО от 2008 година насам.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
20:00, 18.05.2016
Чете се за: 01:20 мин.
По света

Утре в присъствието на външните министри на страните членки на НАТО, сред които и българският първи дипломат Даниел Митов, премиерът на Черна гора Мило Джуканавич ще подпише официалния протокол за присъединяване на Черна Гора към северно атлантическия алианс. След тази церемония страната ще може да участва във всички официални срещи на пакта като наблюдател. Пълноправното й членство като 29- та държава в НАТО обаче ще стане факт едва след ратифицирането на Протокола за присъединяване от всички страни членки на Алианса.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Ще нарека утрешния ден исторически както за Черна гора така и за нашият алианс, защото присъединяването й към НАТО ще доведе до повече мир и стабилност както на Балканския регион, така и в цяла Европа. Това е и ясен знак, че организацията ни продължава своята мисия в помощ на сигурността на Западните Балкани и света като цяло и Черна гора ще бъде вече част от тази мисия.

НАТО остава отворена за още държави от региона каза още Столтенберг в отговор на въпрос за бъдещето на македонското членство, но отново подчерта, че то ще бъде възможно едва след решаването на спора с Гърция за името на Македония. Генералният секретар на НАТО коментира като несъстоятелни критиките на Русия към присъединяването на Черна Гора, което според Кремъл би застрашило стабилността на Западните Балкани.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Суверенно право на всяка демократична държава е да вземе аргументирано решение коя отбранителна организация в света да се присъедини.

В следващите два дни външните министри на държавите членки на НАТО ще обсъждат и помощта си за Афганистан и разширяването на тренировъчните мисии на алианса в Ирак, подкрепата си за охраната на Турско-сирийската граница и действията на Пакта съвместно с Европейския съюз срещу нелегалната миграция в Егийско море.

Йенс Столтенберг цитира данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, според които средният дневен брой на нелегалните бежанци на ден през април в тази част на Европа е намалял с 19% в сравнение с предходния месец.

Във фокуса на вниманието на министерската среща ще бъдат и отношенията НАТО - Русия въз основа на подчертаната днес от Столтенберг нужда от по задълбочен и прозрачен дипломатически диалог при зачитане на общите интереси. Не на последно място ще стане дума и за необходимостта от по-активни съвместни действия с Европейския съюз срещу хибридните заплахи и подготовката на общи стрес тестове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как си купихме отговорите на матурите?
Как си купихме отговорите на матурите?
Освободиха едно от момичетата, отвлечени от Боко Харам
Освободиха едно от момичетата, отвлечени от Боко Харам