НОВИНИ

Павло Климкин ексклузивно в "Още от деня": Русия не се нуждае от силна Европа

Трябва да се създаде постоянен механизъм в Съвета на Европа за наблюдение над Крим. Трябва да се помогне на проукраинските малцинства в Крим, особено татарите. Това заяви в студиото на "Още от деня" външният министър на Украйна Павло Климкин. Той е в България за участие в 126-ата сесия на Комитета на министрите на СЕ.

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 18.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Джамала е велика, тя е истински представител на кримските татари. Нейната песен е за страданието на цяло поколение кримски татари - така Климкин коментира победата на Украйна в песенния конкурс Евровизия. Това не е песен за политиката, а призовава да не забравяме страданието. Хората гласуват в зависимост от чувствата си, гласуват със сърцата си, гласувалите хора на Евровизия не се вълнуват от геополитика, а от принципи и чувства, заяви Климкин.

Външният министър на Украйна изтъкна, че Киев се нуждае от солидарността на ЕС и Г-7. Вярваме в това, което беше договорено в Минск. Трябва да оставим представителите на международната общност да дойдат в Донбас и да извършват мониторинг. Русия не се нуждае от силна Европа, нуждае се от разделена на парчета Европа и Украйна. Трябва да бъдем единни, призова Климкин.

Според него спазването на Минското споразумение зависи от Русия, а в Донбас трябва да се проведат честни избори.

Пълноправно членство в ЕС на Украйна зависи от самите украинци, а страната е на правилен път. ЕС е предпазлив по отношение на разширяването, но това ще се промени вбъдеще. Имаме нужда от ЕС като източник на демокрация и върховенство на закона, като общност на ценностите. Това ще се случи много по-скоро, отколкото много хора вярват. България е минала по този път и имате ангажимента да ни помогнете, трябва да работим заедно, призова Павло Климкин.

Нямаме проблем с Русия, а с тези, които я управляват и които започнаха агресията срещу Украйна, заяви дипломатът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи благотворителен крос „Спри рака”
Първи благотворителен крос „Спри рака”
Камелия Тодорова: Мечтая да не спирам!
Камелия Тодорова: Мечтая да не спирам!