НОВИНИ

24-часова стачка блокира обществения сектор в Гърция

Недоволството е срещу планираните съкращения на бюджетните разходи, които трябва да бъдат приети под натиска на международните кредитори. Стачка блокира обществения сектор в Гърция.

bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 15.12.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

24 -часова стачка паразилизира Гърция по призив на двата най-големи синдиката. Около 30 000 души излязоха на протест в Атина. Многохилядна демонстрация имаше и в Солун. Гневът е насочен срещу мерките на правителството, които са в изпълнение на условията на международните кредитори.

Давид, пенсиониран механоинженер: От 2008 година досега Европейския съюз само влошава ситуацията. Предполага се, че това е подкрепа за Гърция? Не мисля така!

Плановете на гръцкото правителството са драстично да намали пансиите и да увеличи данъците. Целта е да се гарантира бюджетен излишък и достатъчен растеж на икономиката, както поискаха ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Давид, пенсиониран механоинженер: Дългът расте, безработицата - също. 50% от младите хора са без работа.

Стачката засегна обществения сектор. Училищата и съдилищата бяха затворени, работеха само спешните отделения на болниците, графикът на градския транспорт бе силно нарушен. Фериботите и влаковете спряха, а всички вътрешни полети бяха отменени.

Гръцките журналисти също се присъединиха към протеста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентските избори в Русия ще са на 18 март
Президентските избори в Русия ще са на 18 март
Историята на Величка Коцева, която се превърна в пазителка на гълъбите
Историята на Величка Коцева, която се превърна в пазителка на гълъбите