НОВИНИ

Стачка на френски авиодиспечери ще наруши трафика тази седмица

Френски авиодиспечери започват днес стачка, която се очаква да засегне стотици полети в Европа, информира електронното издание на в. "Тайм". Над 1000 полета може да бъдат отменени и да има закъснения през петте дни на стачката, насрочена да приключи в петък вечер. Стачните действия ще се отразят също на полети към Испания, Португалия и Италия.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:25, 06.03.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
стачка френски авиодиспечери наруши трафика седмица

Стачката ще засегне центровете за управление на въздушното движение в Брест и Бордо, а от 7 до 9 март - диспечерския център в Екс-ан-Прованс.

Главното управление е поискало авиокоманиите да съкратят графика си за дестинации, контролирани от тези центрове. През седмицата ще бъдат засегнати 25 процента от полетите през Западна Франция и 33 процента в южната част на страната.

Това ще се отрази на излитащите и кацащите на парижките летища "Роаси-Шарл-де-Гол" и "Орли", на "Бове", както и някои аерогари в Южна и Западна Франция, посочва ТАСС.

Стачката е организирана от третия по големина профсъюз на авиодиспечерите във Франция UNSA, уточнява "Франс24". Синдикатът твърди, че исканията му, свързани с работните часове, не се зачитат от френските авиационни власти.

Авиокомпания British Airways е отменила полети за и от Франция, като и други полети през френското въздушно пространство вероятно ще бъдат нарушени.

Air France посочи пред АФП, че гарантира 100 процента от полетите си на дълги разстояния, 99 процента от полетите на средни разстояния и 80 процента от вътрешните полети. Авиопревозвачът предупреди обаче, че са възможни закъснения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тютюнопроизводителите искат да бъде удължен срока за вписване
Тютюнопроизводителите искат да бъде удължен срока за вписване
Пежо купува Опел
Пежо купува Опел