НОВИНИ

Становище на Бизнес съвета към СЕУ за законопроекта за електронна идентификация

Днес Бизнес съветът към Съвета за електронно управление внесе в Народното събрание свое становище относно законопроекта за електронна идентификация № 502-01-81.

становище бизнес съвета сеу законопроекта електронна идентификация
bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 11.03.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

"Смятаме за важно още с този законопроект да бъде изменен Закона за българските лични документи и да се даде възможност новите български лични карти да съдържат електронен носител за записване на данни за електронна идентификация".

Становището посочва още, че „аргументът дали наличието на електронен идентификатор ще повиши таксата за издаване на личните карти не релевантен, тъй като гражданите имат право, но не и задължение да получат лична карта с електронна идентификация. Важното е народните представители да дадат на българските граждани възможност самостоятелно и по своя воля да направят този избор“, посочват членовете на СЕУ.

Бизнес съветът подкрепя Закона за електронната идентификация като приоритетен с оглед важността му за създаване на сигурност в ползването на публични услуги онлайн, въвеждането на единна национална идентификация и взаимно признаване с останалите страни-членки от ЕС.

В тази връзка смятаме за важно още с този законопроект да бъде изменен Закона за българските лични документи и да се даде възможност новите български лични карти да съдържат електронен носител за записване на данни за електронна идентификация. Такъв текст беше внесен като §б от Законопроекта за електронна идентификация № 502-01-81, но не беше подкрепен от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и съответно отпадна от доклада за второ гласуване.

Според организациите-членове на Бизнес-съвета към Съвета за електронно управление, създаването на условия за достъпност на е-идентификация за българските граждани е базов инструмент за ползване на публични онлайн услуги и за развитието на електронното управление в България. Последното е заявено като приоритет в предизборните програми на почти всички партии, представени в настоящия парламент.

Аргументът дали наличието на електронен идентификатор ще повиши таксата за издаване на личните карти не е релевантен, тъй като гражданите имат право, но не и задължение да получат лична карта с електронна идентификация. Важното е народните представители да дадат на българските граждани възможност самостоятелно и по своя воля да направят този избор.

Що се отнася до сигурността на данните, когато електронният носител инкорпориран в личната карта отговаря на стандартите, посочени от ЕС, неговата сигурност се смята за гарантирана.


Бизнес съветът към СЕУ е създаден с постановление на МС като консултативен орган по въпросите на електронното управление. В съвета са представени браншовите организации от ИКТ-сектора Българската Асоциация по Информационни Технологии (БАИТ), Българската Асоциация на Софтуерните Компании (БАСКОМ), Българската Уеб Асоциация (БУА), Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Фондация „Клъстер Информационни и Комуникационни Технологии (ИКТ Клъстер), Българска Асоциация за Аутсорсинг (БАА), със съвкупен дял от БВП на България около 5.5%. Членове на Бизнес съвета са също Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал и Българската Търговско-промишлена палата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваньо Шарков: Ще спазим решението на КС за здравната реформа
Ваньо Шарков: Ще спазим решението на КС за здравната реформа
Блокирането на Балканския маршрут е рисково за страната ни
Блокирането на Балканския маршрут е рисково за страната ни