Мед от диня лекува високо кръвно налягане и помага на диабетици, като замества захарта. Приготвянето му се оказва традиция в силистренското село Смилец. Хората там го наричат още „бедняшки мед” или маджун. Във времена, в които у нас шоколадът бил...
Мед от диня лекува високо кръвно налягане и помага на диабетици, като замества захарта. Приготвянето му се оказва традиция в силистренското село Смилец. Хората там го наричат още „бедняшки мед” или маджун.
Във времена, в които у нас шоколадът бил непознат, хората на село често си подслаждали с мед от дини или от цвекло. Диненият мед е напълно безвреден за хората, които страдат от диабет и полезен срещу киселини в стомаха. Смиленчанки разказват, че плодовият деликатес често присъствал на трапезата на техните прадеди, които не боледували от високо кръвно и запазвали бодрия си дух до дълбока старост.
"Било е традиционно ястие - даже на нивата са носели маджун и са поставяли в гювеча маджуна - наливат му вода, разбъркват го, слагат оцет и сърбат, и жънат", обяснява Славка Терзиева.
"Маджунът спря да се прави около началото на 90-те години, когато населението започна да застарява - младите заминаха зад граница и по градовете, старите поостаряха и обичаят беше поизостанал", допълва Милка Илиева.
Според старата рецепта дините се изстъргват и се варят до получаването на сок. Но най-напред в земята се издълбават така наречените "котлони", в които се пали огън. В тях се поставят съдовете, където повторно се сгъстява медът. 14-годишната Красимира вече има опит. Правила е динен мед със своята баба.
За жителите на Смилец варенето на динен мед е не само ежегодно веселие, но и начин да съхранят традициите на своя край.
Здраве, благоденствие, вяра в доброто - пожеланията на политиците за Рождество
Валежи от сняг затрудняват движението през проходите "Шипка" и Хаинбоаз