Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Започва предизборната кампания в Каталуния

В Каталуния стартира предизборната кампания преди вота, насрочен за 21 декември. Стартът бе даден на фона на решения на испанските власти да освободят част от арестуваните каталунски лидери, но и да оставят в затвора други.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:25, 05.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Педизборната кампания в Каталуния стартира в полунощ. На фона на напрегната обстановка. Шестима каталунски политици бяха освободени срещу гаранция в размер на 100 хиляди евро за всеки. Други четирима членове на движението за независимост на Каталуния обаче остават в ареста. Сред тях е бившият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас.

Марта Ровира, Генерален секретар на каталунската лява републиканска партия: Започваме кампанията без нашия лидер, който още е в затвора. Това не се е случвало от 90 години. Имали сме лидери на политически партии в затвора и в изгнание, но днес председател и кандидат на изборите не може да присъства на началото на предизборната кампания.

Междувременно каталунският лидер Карлес Пучдемон и четирима други членове на бившата изпълнителната власт на областта остават в Белгия, след като съдът там отложи за 14 декември решението си дали да ги предаде на Испания. За Пучдемон предизборната кампания също започна, макар и от дистанция.

Карлес Пучдемон, каталунски лидер: Ако има нещо, от което се страхуват, ако има нещо, което ги кара да треперят, това е, че на 21 декември всички заедно ще гласуваме за бъдещето на Каталуния. Ще имаме добър резултат и ще спечелим!

Кандидатът на народната партия Хавиер Гарсия Албиол обаче обяви началото на предизборната си кампания с послание за единна Испания.

Хавиер Гарсия Албиол, Народна партия: Някои искат разделение и конфронтация и това наистина се случи в каталунското общество. Други, като нас, обаче ще работим и ще се борим за промяна на това. Ще лекуваме пораженията от разделението, създадено от сепаратистките идеи.

Мадрид се надява, че вотът на 21 декември ще даде преднина на противниците на идеята за независимост на Каталуния. Но засега социологическите проучвания сочат твърде близките резултати на основните опоненти в испанската област.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Върховният съд на САЩ разреши забраната за влизане на чужди граждани
Върховният съд на САЩ разреши забраната за влизане на чужди граждани
Втори ден от посещението на президента Румен Радев във Франция
Втори ден от посещението на президента Румен Радев във Франция