НОВИНИ

Студът нанесе щети по градините с праскови, кайсии и череши

Рязкото застудяване на времето последните дни причини сериозни поражения върху овощните насаждения. На 100% са унищожени кайсиите, прасковите и черешите в овощните градини в Североизточна България. Щети има в Пловдивско.

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 25.03.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

50% от кайсиите в североизточния регион са измръзнали още при застудяването в края на февруари, когато температурите паднаха до минус 16 градуса. Завръщането на зимата през тази седмица обаче напълно попари надеждите на производителите от региона, които отглеждат над 16 000 декара овошки.

Николай Колев - председател на Съюза на Дунавските овощари: За съжаление, удари втори студ от тази седмица, в понеделник минус 6,7 градуса, което порази и останалите пъпки, които бяха живи. Това измръзване остава без поминък доста от нашите членове.

Освен че няма да има реколта, цената на плодовете, които ще бъдат внесени у нас, ще бъде в пъти по-висока, защото студеният фронт премина и през Италия и Гърция, прогнозират овощарите.

Големи са щетите и по дръвчетата, засети по поречието на Тунджа. Там температурите са паднали под минус 10 градуса и са измръзнали всички плодни пъпки.

Васил Василев - производител на праскови: Пораженията са сигурно 95%, 100%... Вие ги виждате тук, няма нищо живо.

Производителите на праскови в сливенския регион са притеснени за оцеляването си, защото това е основният им поминък. Подобна ситуация местните овощари помнят през 1986 година, когато се е наложило хиляди декари праскови да бъдат изкоренени.

Йордан Стойков - производител на праскови: Никакви застраховки няма. А и по това време на годината застрахователните компании не сключват застраховки, те тръгват чак от около май месец, когато минат студовете.

Надеждата на производителите е, че след установяването на щетите по овошките, Министерството на земеделието ще признае зимното измръзване за природно бедствие и ще ги компенсира. Експерти вече оценяват щетите, а след това ще се определи размера на обезщетението за овощарите. Такова обаче ще получат само производители с изцяло унищожена реколта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство с 3 деца има нужда от помощ, след като пожар унищожи дома им
Семейство с 3 деца има нужда от помощ, след като пожар унищожи дома им
Франция ще отдаде национална почит към полицая, загинал в атентат
Франция ще отдаде национална почит към полицая, загинал в атентат