НОВИНИ

Суджук срещу скрап

Георги Младенов
от Георги Младенов
22:29, 28.07.2017
Чете се за: 01:39 мин.
Истории
Суджук срещу скрап

Тия дни излезе информация, че в графство Кент във Великобритяния, някъде в тихо градче с порядки и традиции от столетия, двама българи откраднали 1000 литра олио. Един тон. Натоварили го във варели, качили го в товарен микробус и го понесли нанякъде. Българската инженерна мисъл и находчивост в такива случаи е известна по света, но нашите герои явно са били аджамии. Олиото потекло и това усъмнило полицията, които видели "нещо хлъзгаво" и ги хванали.

Местният сайт спестява подробности, но нашите се отървали с пробация и малки глоби. Може би местните власти са били шокирани от престъплението, защото не става ясно как от ресторант може да се изнесе толкова много олио.

Малко по-рано прокуратурата, в лицето лично на главния прокурор разказа за депутат изнудвал с години бизнесмен да му дарява суджук. Разказаната история звучеше като виц, като сценарий за криминална комедия без въображение. Бизнесменът давал. Дори не се и замислял да проверява къде отива суджукът. Казва, че давал от страх. Едва ли е единственият. Едва ли само сега се дава в натура, така да се каже. Манталитетът на виделия се с власт не се е изградил вчера. Винаги го е имало. Цветът на този с власт няма значение.

Скоро пак се сетих за Виктор Лустиг - мошеникът, успял да продаде Айфеловата кула за скрап. Знаете историята. На парижани им омръзнало да плащат за поддръжката ѝ и започнали спорове дали да не я съборят. Лустиг използвал това и написал писма на мастити търговци на старо желязо. Представял се за заместник-директор на Министерството на пощите и телеграфите. Обяснявал, че е взето решение за организиране на търг за събарянето на кулата и премахването на 7 000 тона скрап, които ще останат от нея. Набелязва си един от търговците – Андре Поасон, на когото обяснява, че като заместник-директор не печели много пари, а и намирането на купувач за кулата е трудно и отговорно решение. Поасон разбира тънкия намек за подкуп и плаща на измамника 20 000 долара в брой, плюс още 50 000, с които Лустинг му гарантира спечелването на търга. Веднага след като взима парите, Лустинг се връща обратно в Австрия в очакване историята да се разчуе. Това обаче не се случва, защото Поасон бил толкова засрамен от глупостта си, че не съобщава на никой за измамата.

Тука нашият търговец също си е мълчал. Или наистина го е било страх, или се е усещал, но го е било срам да си каже. Та, въпреки тази срамна за французите история Айфеловата кула си е още символ на Париж и винаги ще бъде. Въпреки нелепостта на нашата история суджукът ще остане символ на нашенско благополучие и традиционни ценности. Разликата е в мащабите.

Четири тона месо и седем хиляди тона желязо или един тон олио за готвене. Мошеници и балъци е имало навсякъде и винаги. Отстрани е смешно. Когато е на наш гръб, е смях през сълзи. Един тон олио откраднали. Сигурно щото в Англия няма суджуци и нашите сънародници там са нямали власт. Да продадеш Айфеловата кула за скрап се иска акъл.

Суджук, бе!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Ролс Ройс“ представи новия модел на легендарната серия „Фантом“
„Ролс Ройс“ представи новия модел на легендарната серия „Фантом“
Хамбургската полиция: Нападателят е 26-годишен роден в ОАЕ
Хамбургската полиция: Нападателят е 26-годишен роден в ОАЕ