САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Световните медии за изборите в България

Подкрепяният от опозиционните социалисти кандидат спечели президентските избори в България, новак в политиката, приятелски настроен към Русия. Това са някои от акцентните в коментарите на чуждите медии. Някои издания обвързват вота в България с президентските избори в Молдова. Там победи проруският кандидат Игор Додон.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:16, 14.11.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Проруски кандидат спечели президентските избори в България. Така агенция Ройтерс коментира победата на генерал Радев. Френското списание "Поан" посочва, че въпреки, че няма опит в политиката, 53-годишният Радев е победил с лекота. Смятаният за проруски кандидат Румен Радев удържа победа, отбелязва руската агенция Риа Новости.

Франс прес пише, че българите са избрали с голямо мнозинство президент русофил, с което са накарали премиера да обяви, че ще подаде оставка. Агенцията отбелязва, че оттеглянето на Борисов ще доведе до предсрочни избори и период на несигурност в България. ДПА също посочва, че вотът означава ново правителство за страната.

След победата на Доналд Тръмп в Съединените щати, президентските избори в България и Молдова са поредната доза добри новини за руския президент Владимир Путин, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че новоизбраният президент е обещал да поправи отношенията с Москва и да окаже натиск за вдигане на санкциите.

"Уолстрийт джърнъл" също прави връзка между изборите в двете държави. Според вестника, те осигуряват на Москва нови съюзници в усилията ѝ да си върне влиянието си в Източна Европа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Проруският кандидат Игор Додон спечели изборите в Молдова
​Проруският кандидат Игор Додон спечели изборите в Молдова
Бойко Борисов депозира оставката на правителството
Бойко Борисов депозира оставката на правителството