САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу Северна Корея. Мерките идват в отговор на шестия и най-мощен ядрен опит на Пхенян.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
06:36, 12.09.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Приетата резолюция бе гласувана в смекчен вариант и не налага пълна забрана върху вноса на петрол или замразяване на авоарите на правителството и лидера Ким Чен-ун. Идеята за по-строги санкции беше лансирана от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Документът на ООН забранява на страните членки да купуват севернокорейски текстил и налага ембарго върху доставките за Северна Корея на втечнен газ и газов кондензат.

Също така се ограничава износа на суров петрол за Пхенян до равнището от последните 12 месеца. Ограничава се и износа на рафинирани петролни продукти до 2 милиона барела годишно. Въпреки санкциите американският посланик в ООН Ники Хейли, заяви че Съединените щати не желаят война.

Ники Хейли, посланик на САЩ в ООН: "Не се радваме, че затягаме санкциите. Не искаме война. Севернокорейският режим все още не е прекрачил последната граница. Ако се съгласи да спре ядрената си програма, тогава може да си възвърне бъдещето. Ако Пхенян докаже това, тогава страната ще живее в мир. Светът също ще е по-мирен."

Новите мерки забраняват на всички страни-членки да издават нови разрешителни за работа на севернокорейски работници. Заедно с износа на текстил това са двата основни източника за приходи в твърда валута за Пхенян. Резолюцията дава право на страните членки да извършват в открито море проверки на плавателни съдове, заподозрени в нарушаване на ембаргото срещу Северна Корея.

Това е деветата резолюция със санкции, която Съветът за сигурност приема единодушно от 2006 година заради ракетната и ядрената програма на Пхенян. Първоначалният текст, предложен от САЩ, предвиждаше по-сурови мерки, но Вашингтон прие да смекчи санкциите, за да осигури подкрепата на съюзниците на Пхенян - Пекин и Москва.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо 1 млн. души излязоха в Барселона с искане за независимост на Каталуния
Близо 1 млн. души излязоха в Барселона с искане за независимост на Каталуния
Все още не е ясно кои са похитителите на 25-годишния Адриан Златков
Все още не е ясно кои са похитителите на 25-годишния Адриан Златков