НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН се събира на заседание за Сирия

По искане на Русия Съветът за сигурност към ООН провежда открито заседание за ситуацията в Сирия. Страните членки разглеждат проекторезолюция на Швеция и Кувейт, която предвижда 30-дневно примирие на територията на Близкоизточната държава. Особено тежка е ситуацията в обсадения район Източна Гута край Дамаск.

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 22.02.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Целта на ООН е в Сирия да бъде постигнато примирие, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ и да бъдат транспортирани тежко болните и ранените. 13 души загинаха днес при нови бомбардировки на правителствените сили срещу контролирания от бунтовници анклав Източна Гута край Дамаск. През последната седмица там жертвите на бомбардировки бяха стотици. Ако бъде приета, резолюцията няма да прекрати борбата срещу екстремистките групировки от "Ислямска държава", "Ал Кайда" или Фронта "Ан Нусра".

Сергей Лавров, външен министър на Русия: Разглеждаме резолюцията, която е на дневен ред. Но ние направихме много подробно предложение, което не обхваща примирие с терористите. Включително и тези, които действат в кварталите на Дамаск. Нашите западни партньори за съжаление не приемат екстремистите в столицата за терористи. Това също поражда въпроси.

Междувременно операция "Маслинова клонка" на турската армия в Северна Сирия продължава. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара няма да даде възможност на тези, които дойдат в Африн да пазят Кюрдската работническа партия и Силите за защита на народа.

От своя страна кюрдските Сили за защита на народа заявиха днес, че още бойци, подкрепящи сирийското правителство, се разполагат по фронтовите линии, за да помогнат за отблъскване на турско нападение. Въпреки това кюрдите смятат, че редовната сирийска армия трябва да се намеси в конфликта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва повече гражданско съдействие за семействата със социални затруднения
Трябва повече гражданско съдействие за семействата със социални затруднения
Жителите на град Завет искат Център за спешна помощ в града
Жителите на град Завет искат Център за спешна помощ в града