НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради косовската армия

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно тази вечер, за да обсъди решението на косовския парламент за трансформиране на паравоенните части в армия. Страните постоянни членки се събират по искане на Сърбия и Русия. На заседанието ще присъстват сръбският и косовският президент. Темата за косовската армия се обсъжда и в Брюксел - на среща между премиера на Косово Рамуш Хардинай и върховния представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:24, 17.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Нарушена ли е резолюция 1244 на ООН от 1999 г. с формиране на косовска армия? Казус, който ще бъде обсъден на извънредното събрание на Съвета за сигурност на международната организация. Според резолюцията НАТО-вските части Кейфор са единствените въоръжени части в Косово.

Никой не трябва да се плаши от косовската армия, призова косовският президент преди да отпътува за събранието на Съвета за сигурност.

Хашим Тачи, президент на Косово: Истината трябва да се каже - трансформацията на силите за сигурност в Косово не е повод за страх, а за празнуване.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш вече изрази безпокойство от създаването на косовска армия. Русия е категорично против. САЩ и Турция подкрепят формирането й. Още през октомври Вашингтон поиска ООН да подготви стратегия за прекратяване мисията на НАТО в Косово.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Армията на Косово беше формирана срещу интересите на сръбския народ. Тя не представлява заплаха за нашата армия, но може да застраши нашите хора в Косово и Метохия.

В сряда Вучич и Тачи ще бъдат в Брюксел за разговори с върховния представител на Европейския съюз за външна политика. На срещата ще присъстват и президентът на Черна гора и премиерите на Албания, Босна и Херцетовина и Македония. По програма лидерите ще обсъждат регионалното сътрудничество. Очаква се обаче, основната тема да бъде формирането на косовската армия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: Недобросъвестни водачи забавиха снегопочистването по АМ Струма в неделя
АПИ: Недобросъвестни водачи забавиха снегопочистването по АМ "Струма" в неделя
Изхвърлиха двама депутати от обществената телевизия в Унгария
Изхвърлиха двама депутати от обществената телевизия в Унгария