НОВИНИ

Свиленски: Партийните субсидии са най-контролираният разход в държавата

Зам.-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски заяви в студиото на "Още от деня", че преди 2 седмици от БСП са поканили всички партии на консултации относно размера на партийните субсидии, но са откликнали само членовете на ДПС. Свиленски коментира още, че според левицата ЧЕЗ трябва да бъде държавна собственост.

bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 26.06.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
"Надяваме се тези разговори да протекат ползотворно за да не навредим на политическата система и в същото време българските граждани да бъдат убедени, че тези хора, които ги представляват, заслужават това финансиране", заяви заместник-председателят на БСП.

Не трябва да се допуска частното финансиране, убеден е Свиленски.

"Премиерът разиграва и партиите, и обществото, с цел да замъгли това, което върши самият той. В деня, в който заяви, че субсидията ще бъде 1 лев, само няколко часа по-късно правителството тегли 400 милиона кредит", заяви Свиленски.

Партийните субсидии са най-контролираният разход в държавата, убеден е той. За него когато е приемана държавната субсидия преди години, мотивът е бил борба с корупцията. Той описа днешното положение като желание за легализиране на корупцията, узаконявайки я в Закона за политическите партии или в Закона за държавния бюджет. Как и кой ще плаща на тези партии, според Свиленски не е ясно.

Проблемът е много сериозен, българските граждани трябва да изберат какви политици искат да ги управляват - зависими от бизнеса, или от избирателите, заяви още той.

"Надвзетите пари не могат да се върнат, те се отпускат за съответна дейност, като парите в БСП вече са разпределени. Нямаме възможност да върнем тези 6 милиона", каза Свиленски.

Относно сделката за купуването на ЧЕЗ, Свиленски заяви, че според него дружеството трябва да е собственост на държавата.

"Държавата е най-добре да изкупи ЧЕЗ", убеден е той.

В неделя БСП ще избере новия председател на предизборния щаб на партията.

"Няма да съм аз", съобщи още Свиленски.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов европейски регламент срещу киберзаплахите влиза в сила
Нов европейски регламент срещу киберзаплахите влиза в сила
​КФН е изпратила доклада си от проверката на Еврохолд на ДАНС и прокуратурата
​КФН е изпратила доклада си от проверката на "Еврохолд" на ДАНС и прокуратурата