НОВИНИ

Създава се обща Европейска прокуратура

20 министри на правосъдието, сред които и българският Цецка Цачева, се договориха в Люксембург за създаването на обща Европейска прокуратура. Новият орган ще се специализира в борбата с финансовите престъпления, корупцията, измамите с евросредства и ДДС -престъпленията. Европейската прокуратура ще трябва да заработи до три години. Тя ще се намира в Люксембург, но ще има свои прокурори и във всички държави, приели да участват в новата институция.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:34, 08.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Всяка година националните бюджети губят 50 милиарда евро заради трансгранични измами с ДДС. Идеята е новите европейски прокурори да провеждат бързи разследвания в цяла Европа и да осъществяват обмен на информация в реално време. Европейската прокуратурата ще е независима от съществуващите сега институции и служби на Евросъюза. Комисарят по правосъдието Вера Юрова очаква службата реално да заработи след две-три години.

Вера Юрова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между полове: Днес е лош ден за престъпниците в ЕС, защото след четири години на преговори, сме готови да приемем регламента за създаването на Европейска прокуратура.

Новият орган ще разследва измами с евросредства в размер на над 10 000 евро и трансгранични измами с ДДС в размер на над 10 милиона евро. Европейската прокуратура ще отговаря за наказателното разследване, докато OLAF ще продължи да се занимава с административно разследване на нередностите.

Българският правосъден министър Цецка Цачева коментира, че предстои много работа по реализирането на Европейската прокуратура и част от нея ще съвпадне с българското председателство на ЕС.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Гражданите на Европа имат потребност да знаят как се разходват техните средства от данъците чрез вноските, които всяка една държава прави. Това ще бъде една много успешна крачка в усилията, в борбата с неправомерното, не бих искала да кажа престъпното разходване на средствата на европейските граждани.

В рамките на срещата на правосъдните министри в Люксембург Цецка Цачева разговаря с комисаря по правосъдието Вера Юрува. Двете обсъдиха бъдещото българско председателство на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джеймс Коми: Смятам, че бях уволнен заради руското разследване
Джеймс Коми: Смятам, че бях уволнен заради руското разследване
Пробив в онкологията - медикамент атакува генетично туморите
Пробив в онкологията - медикамент атакува генетично туморите