НОВИНИ

Тайна от живота на папа Йоан Павел Втори излезе наяве

Дълбоко пазена тайна от живота на покойния Йоан Павел Втори излезе на яве. Папата-поляк е имал дългогодишна връзка с омъжена жена, за която разкриха писма и фотографии, съхранявани в Националната библиотека на Полша. Те ще бъдат показани във филм на Би Би Си.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:05, 15.02.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Папата - светец, когото католиците обожаваха. Такъв, какъвто светът никога не го е виждал. Тези снимки и още много други, заедно със стотици писма разказват историята на връзката му с Анна-Тереза Тимиениецка. Американка с полски корени, философ. През 1973-а тя е 50-годишна. Пристига от Съединените щати в Полша и се свързва с тогавашния архиепископ на Краков - Карол Войтила, за да обсъдят негова книга. Скоро след срещата двамата започват да си пишат. Отначало писмата са учтиви, после стават по-лични, а приятелството им по-силно.

Срещат се още много пъти-със или без чуждо присъствие. Тази фотография е запечатала момент, когато двамата са на пикник, Карол Войтила я кани на ски - ваканция, заедно отиват и на групово пътуване с палатки. През 1976 той е на католическа конференция в Америка и тя го кани да гостува на семейството й. Следва интензивна размяна на писма. В едно от тях бъдещият папа пише - "Скъпа Тереза, получих и трите ви писма. Пишете ми, че се разкъсвате, но не мога да намеря отговор на тези думи."

По-късно в писмата си Йоан Павел Втори я нарича дар от Бога. Изпраща й и истински дар - в отговор на думите й - "аз ти принадлежа" - този медальон с икона, носен от монаси. Връзката продължава 30 години, но няма основания да се предполага, че папа Йоан Павел Втори е нарушил обета си за целомъдрие, уточнява Би Би си.

През 1976-та - три години след като среща Анна - Тереза Карол Войтила е избран за глава на Римо-католическата църква и заема Светия престол до смъртта си през 2005-а. Известно е, че папата - поляк е имал дългогодишни приятелства с няколко жени, една от които е Ванда Полтавска. Разкритите сега писма вероятно са били част от архива, продаден от Анна - Тереза на Полската национална библиотека през 2008, шест години преди да увре през 2014 година. Същата година папата е канонизиран за светец.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблемът с гръцките блокади стигна до Брюксел
Проблемът с гръцките блокади стигна до Брюксел
Камерън в Европарламента - какво става с Великобритания
Камерън в Европарламента - какво става с Великобритания