НОВИНИ

Тайните на Теракотената армия

Едно от най-големите археологически открития на 20-ти век е Теракотената армия. Около 8 хиляди войници повече от 2 хиляди и 200 години пазят гробницата на първия китайски император Цин Ши Хуан, която се намира близо до град Сиан. Няколко десетилетия учените се опитват да разгадаят тайните на това място.

Надежда Василева
от Надежда Василева Оператор: Лъчезар Ораков
08:29, 16.10.2016
10630
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Сиан. Една от четирите древни столици на Китай, по времето на 13 династии. Мястото, от където тръгва Пътят на коприната. За бляскавия град китайците казват: "Ако не си бил в Сиан, значи не си бил в Китай". Нашата отправна точка към разкриване на древни тайни.

Хиляди воини, готови за битка, и до днес пазят своя император. Цин Ши Хуан обединява страната през 221 година преди новата ера и построява първата част от Великата китайска стена. Теракотената армия в подстъпите към гробницата му е намерена случайно преди 42 години.

Тиен Дзин: Местни жители са копаели кладенец и при разкопките са открили парчета от глина. Започнали да ги свързват и видeли, че те образуват фигури на войници. Всъщност това е едно от най-мащабните археологически открития на 20-ти век и се счита за едно от новите 7 чудеса на света.

Фигурите имат своя индивидуалност. Тежат от 110 до 240 килограма. Ръстът е според чина на военните, като най-високи са генералите - 1,97. Някога били боядисани в различни цветове, които са запазени повече от 2 хиляди години. След изваждането им от земята обаче, те губели цвета си за 2 минути, при допира с въздуха. Учените полагат огромни усилия и успяват да запазят цветовете на няколко фигури. Повечето войници са имали и истински оръжия - мечове, копия, арбалети.

Голяма част от тях липсват, и археолозите предполагат, че в по-ранните векове мястото е било разкопавано и ценните оръжия са използвани в битки.

Според учените едва 1% от тайните и съкровищата на това място са разкрити. Остава неотворена гробницата на императора.

Това е една от най-големите загадки. Гробницата се намира под хълм на километър и половина от тук. Има сведения, че в нея са изградени планини, както и реки от живак.

Самата гробница на императора не е разкрита, защото има опасност поради окисляване да се разрушат находките там. Има данни, че тя е херметически затворена. Все още технологиите, с които разполагаме не ни позволяват да бъдем сигурни в това, че ще можем да съхраним наследството на гробницата на Цин Ши Хуан.

Освен това, според легендите, страшна прокоба очаква онзи, който наруши спокойствието на погребания тук владетел. Тайни от един подземен свят на воини, доспехи, колесници и първият китайски император, който искал да управлява и в отвъдното, както е властвал на земята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8-ми декември в чужбина
8-ми декември в чужбина
Родители се оплакаха от непрозрачност на процедурата за училищните униформи
Родители се оплакаха от непрозрачност на процедурата за училищните униформи