Торнадо отне живота на двама души в Илинойс и на един човек в Мисури

Торнадо отне живота на най-малко двама души в американския щат Илинойс. В Калифорния пък обилният снеговалеж вероятно ще сложи край на засушаването в района.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:57, 02.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Според Националната метеорологична служба скоростта на вятъра, опустошил града Отава в щата Илинойс е достигала 250 км/ч. Разрушени са почти всички жилищни сгради, сериозни щети са нанесени и по инфраструктурата. Почти изравнено със земята и намиращо се наблизо село. Деби и семейството ѝ са благодарни, че са оцелели.

Деби Лохридж: Всичко, което чувах беше вятър и чупене на стъкла. А мъжът ми каза, че е чул звук като от товарен влак... И после стана тихо... сякаш всичко свърши.

Ребека Роуз, дъщеря на Деби: Всеки спомен... всичко ... вече го няма.

Причината за поредицата от мощни завихряния на вятъра е буря, която вилнее в средните райони на западните щати. От Белия дом призоваха населението да се съобразява с предписанията на местните власти.


;

Снежната покривка на планинската верига Сиера Невада е рекордно голяма, а това вероятно ще сложи край на засушаването в района от последните няколко години, смятат специалисти. Измереното съдържание на вода се равнява на 185 % от нормалното, като само преди година показателят е бил 84 на сто.

Снежната покривка е от ключово значение, защото осигурява вода за една трета от населението на щата когато се топи през пролетните и летните месеци. По думите на климатолози в някои райони на планинската верига е паднало двойно по-голямо от нормалното количество сняг.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Варненската поликлиника „Чайка“ вече има асансьор
Варненската поликлиника „Чайка“ вече има асансьор
Преглеждат отново за рак на гърдата в Пловдив
Преглеждат отново за рак на гърдата в Пловдив