НОВИНИ

Георгита Бояджиева и Росен Идеалов с юбилеен концерт в НДК

С юбилеен концерт в НДК Георгита Бояджиева - виолончело и Росен Идеалов - кларинет отбелязаха своята 20-годишна съвместна творческа дейност. Събитието беше празничен поздрав по случай Баба Марта от музикантите към техните почитатели.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
10:41, 02.03.2017
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Георгита Бояджиева и Росен Идеалов имат забележителна кариера с многобройни рецитали в страната и Европа и участия в престижни международни фестивали. Специално за тях пишат някои от най-значимите български композитори. Реализирали са многобройни записи за фонда на БНР и са носители на наградата "Кристална лира" в категорията „Камерна музика".

Росен Идеалов: Пътят беше дълъг, който извървяхме. Надяваме се той да продължи. Много сме радостни, че на този ден точно, когато за първи път свирихме "Багателите" на Константин Илиев - първото ни изпълнение заедно, имаме възможност да направим вече цял рецитал, да отпразнуваме по този начин годишнината от съвместната си дейност.
Георгита Бояджиева: Хората трудно се променят, може би развиват някои страни от себе си, други тушират. Общо взето, май сме си такива каквито бяхме.

Снощи дуото зарадва почитателите на класическата музика с произведения от Бах и Моцарт и с творби от български композитори писани специално за тях като "Фрагменти Пет" на Драгомир Йосифов и "Дуо Кончертанте" на Васил Казанджиев.

Георгита Бояджиева: Ние сме избрали произведения, които са различни, много различни по епохи, по композиционна техника.

Програмата им включваше и по-малко известни у нас автори като Елиът Майлс Мак Кинли. В концерта за първи път в България прозвуча и творбата Cantillations на израелско-американския композитор Офер Бен Амотс, чиято майка е родом от Русе.

Росен Идеалов: Мечтаем си да имаме още много възможности да свирим, да сме здрави, защото без това нашата професия трудно се осъществява, да има нови произведения хубави, които да се напишат за нас и които да останат след нас в българската музикална култура.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици и учители в Стара Загора влязоха в клас с носии
Ученици и учители в Стара Загора влязоха в клас с носии
Започват номинациите в традиционния конкурс „Жена на годината” в Благоевград
Започват номинациите в традиционния конкурс „Жена на годината” в Благоевград