Трибуналът в Хага осъди Ратко Младич на доживотен затвор

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага осъди някогашния командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор, след като го призна за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления. Присъдата беше прочетена от председателя на съдийската колегия по делото Алфонс Орие.

от БГНЕС
13:15, 22.11.2017 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
По света
трибуналът хага осъди ратко младич доживотен затвор

Трибуналът призна Младич за виновен по десет обвинения за престъпления, извършени по време на военния конфликт в бивша Югославия през 1992-1995 г., при който загиват 100 000 души, а други 2,2 млн. са принудени да напуснат домовете си.

„Заради извършването на тези престъпления трибуналът осъжда Ратко Младич на доживотен затвор“, заяви съдия Орие и допълни, че престъпленията на бившия сръбски командир са „сред най-отвратителните, познати на човечеството“.

Процесът срещу „касапина от Босна“ е последното дело пред международния трибунал, който ще затвори врати следващия месец. Той продължава вече четири години и е едно от най-значимите дела за военни престъпления в Европа след Нюрнбергския трибунал отчасти заради мащабите на извършените престъпления.

Присъдата на Младич беше обявена в негово отсъствие, тъй като той трябваше да бъде изведен принудително от залата, след като се развика на съдиите.

Емоционалният изблик дойде, след като съдия Орие отхвърли искането на защитата днешното заседание да бъде прекратено, тъй като Младич има високо кръвно и не е в добро здравословно състояние.

След изненадваща почивка от 45 мин. адвокатът на Младич – Драган Иветич, помоли съдиите днешното четене да бъде прекратено, тъй като клиентът му не се чувства добре. По думите му кръвното на Младич е много високо и три пъти е било измерено от медицински сестри.


;

Според адвоката състоянието на подсъдимия се определя като хипертонична криза и продължаването на заседанието може да доведе до „фатални“ последствия.

След като получи отказ, Младич стана от мястото си и започна да крещи. „Те лъжат, вие лъжете. Не се чувствам добре“, развика се той на сръбски, преди да бъде отведен насила от двама охранители.

Присъдата му беше приветствана от комисаря на ООН за човешки права Зеид Раад ал Хюсеин, който я нарече „значителна победа на справедливостта“. По думите му решението на трибунала е „предупреждение за извършителите на подобни престъпления, че те няма да избягат от правосъдието, независимо от това колко са влиятелни… Те ще бъдат подведени под отговорност“, посочи той.

„Касапинът от Босна“ е заловен в малките часове на 26 май 2011 г., след като се укрива в продължение на 16 години. В тази нощ четири автомобила с представители на силите за сигурност влизат в село в Северна Сърбия докато всички все още спят. Те откриват Младич в двора на къща, принадлежаща на братовчед му и го отвеждат в Белград. След силен натиск от страна на Брюксел сръбските власти го предават на Трибунала.

Ратко Младич е обвиняван в преследване и насилствено изселване на мюсюлманско население от Босна и Херцеговина, бомбардировки и обстрел на град Сараево, геноцид, преследвания и депортация на жители на Сребреница, както и взимане за заложници на военни наблюдатели от ООН.

През годините 74-годишният Младич претърпява няколко сърдечни удара, които влошават здравето му.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 200 язовира у нас са опасни за хората
Над 200 язовира у нас са опасни за хората
Студенти във Великотърновския университет ще получават по-високи стипендии
Студенти във Великотърновския университет ще получават по-високи стипендии