НОВИНИ

Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия

Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия за разработването и усъвършенстването на литиево-йонната батерия. Лауреатите бяха обявени в Стокхолм от Шведската академия на науките.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:04, 09.10.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света
трима учени поделят нобеловата награда химия

Американецът Джон Гудинаф, британецът Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино са тримата нобелисти за химия. Литиево - йонните батерии предизвикаха революция в живота ни, след въвеждането им на пазара през 70 години на миналия век и носят огромна полза за човечеството - мотивираха се от Шведската академия.

Сара Линзе, Лундски университет, Швеция: Лауреатите разработиха леки батерии с достатъчно голяма мощност за употреба с много приложения. Преносимите електронни устройства, мобилните телефони, пейсмейкърите, електромобилите. Батериите на колите вече не тежат по два тона, а по 300 кг. Способността да се черпи енергия от възобновяеми източници като слънцето и вятъра отваря възможности за устойчиво енергопотребление. За да стане всичко това възможно, тримата лауреати решиха редица химически предизвикателства.

В началото на 70 години на миналия век, Стeнли Уитингам разработва първата работеща литиево - йонна батерия, Джон Гудинаф удвоява мощността ѝ, а Акира Йошино я прави по-безопасна за околната среда, като заменя чистия литий в нея. 97-годишният Джон Гудинаф стана най- възрастният носител на отличието. През 2013 той беше отличен от президента Обама с медал за принос в науката. В Токио Акира Йошино не скри радостта си от наградата.

Акира Йошино, носител на Нобелова награда за химия: Много съм щастлив, че литиево-йонната батерия беше отличена! Много млади учени работят усилено в много различни области. Тази награда ще им вдъхне кураж.

Тримата учени си поделят 9 милиона шведски крони. В следващите дни ще бъдат обявени и лауреатите за литература, мир и икономика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен в специално интервю за БНТ
Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен в специално интервю за БНТ
МОН ще преразглежда учебните програми по математика
МОН ще преразглежда учебните програми по математика