НОВИНИ

Освободени са тримата журналисти, които бяха отвлечени

Кюрдски бунтовници освободиха трима журналисти от държавната информационна Анадолска агенция, които бяха похитени в петък от Кюрдската работническа партия (ПКК) в окръг Мардин, в населената главно с кюрди югоизточна част на Турция, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
14:11, 21.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
освободени тримата журналисти бяха отвлечени

31-годишният кореспондент Рауф Малташ, 36-годишният фоторепортер Онур Чобан и 26-годишният оператор Кенан Йешилюрт били изпратени миналата седмица в град Нусайбин (окръг Мардин), за да отразяват събития в региона. Бунтовниците ги отвлекли с мотива, че тримата не са поискали разрешение от ПКК да снимат в района, предаде Анадолската агенция, цитирана от АП. Камерата на журналистите и друго оборудване не са били върнати.
За похищението бе съобщено днес, а скоро след това журналистите бяха освободени и предадени на депутат от прокюрдската Демократична партия на народите и други партийни представители, съобщава АП. Журналистите са били отведени в полицейски участък, където дават показания.
Кюрдската работническа партия, която е призната за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС, поднови въоръжените си действия срещу турските власти в края на юли 2015 г.
Правителството твърди, че ПКК, заедно със сирийските кюрдски милиции, стои зад терористичното нападение в столицата Анкара в сряда, при което загинаха 28 души.
Отцепилата се кюрдска групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан" (ТАК) пое отговорност за нападението в Анкара, но според турското правителство ТАК само се опитва да запази международната репутация на сирийските кюрдски бойци, които Вашингтон подкрепя в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският филм Жалейка спечели награда на Берлинале
Българският филм "Жалейка" спечели награда на Берлинале
България обяви турски дипломат за персона нон грата заради религиозна дейност?
България обяви турски дипломат за персона нон грата заради религиозна дейност?