САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Тропическа буря Бари вече е ураган първа категория

Природната стихия се движи много бавно към сушата, придружена с ураганни ветрове и пороен дъжд. Около 60 000 души в щата Луизиана вече са без ток. Издадени са предписания за задължителна евакуация в крайбрежните райони.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:37, 13.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Засега скоростта на вятъра в окото на бурята е около 120 км/ч. Бари е първият за сезона ураган, който ще връхлети сушата. Нахлуването на стихията беше отложено от ранните часове за следобед. Въпреки това периферията вече сериозно засяга не само Луизиана, но и щата Алабама. Като по-опасен се оказва дъждът, а не вятърът. Според специалисти се създават условия и за формирането на торнадо.

Кен Греъм, Национален център за ураганите: Говорим за опасност по бреговете на Мисисипи, също така Алабама и залива Мобийл. В тези райони опасността от торнадо е най-сериозна, когато дъждът започне да се излизва на брега.

Властите приканват жителите на засегнатите райони да се вслушват в предупрежденията им, да стоят на закрито и да не предприемат рискови пътувания. С особено внимание следят Бари в Ню Орлиънс - през 2005 г. той беше буквално потопен от урагана Катрина. От няколко дни крайбрежните райони на града са наводнени. Стихията е изпитание за обновената отводнителна система. Президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение, което позволява на Луизиана достъп до федерална помощ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Аляска продължава борбата с горски пожари
В Аляска продължава борбата с горски пожари
 40% от аптеките не са свързани със системата срещу фалшиви лекарства
40% от аптеките не са свързани със системата срещу фалшиви лекарства