НОВИНИ

Трусът в Тайван: Спасителни екипи издирват още оцелели под руините

Разрушително земетресение разтърси Тайван. Съобщава се за 14 загинали, сред тях и бебе на 10 дни, 500 ранени и поне 30 души все още в неизвестност. Това е резултатът от смъртоносното земетресение с магнитуд 6.4.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:30, 06.02.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

17-етажна сграда се срути напълно до основи вследствие на труса. Бедствието съвпадна с началото на празненствата за Китайската Нова година.

Трусът удари Тайван минути преди 4 часа сутринта. Повечето хора по това време са били у дома, спейки в апартаментите си в тази 17-етажна сграда в град Тайнан, която се срина като кула от карти на земята.

Очевидци разказват с ужас разтърсващата сила, звука от сриващите се сгради и писъците на затрупаните хора.

"Спяхме у дома и изведнъж леглото ми се разтресе силно. Много неща паднаха, слава богу нищо не падна върху съпруга ми. Не можах да помогна на никого, самата аз сега се връщам от болницата и вървя трудно", разказва очевидка.

"Стената се срина, леглото ми се преобърна. Домът ми е напълно разрушен. Никога не съм виждал такова земетресение, бях много уплашен", разказва мъж.

;

Часове наред спасителните екипи издирват оцелели под руините. Над 200 души са спасени от срутилата се жилищна сграда. Но сред загиналите там е едно бебе, младо момиче и двама възрастни мъже. На още 9 места в град Тайнан има срутени сгради. Най-малко 30 души остават в неизвестност под руините на 17-етажния блок. В сградата, която е дом на 256 души, може да е имало много повече хора, тъй като по това време семействата се събират да празнуват новата китайска година. В спасителните операции се включиха и 800 войници с високотехнологично оборудване, 23 кучета и 16 хеликоптера. Президентът на Тайван Ма Индзю лично проследи координацията на спасителната операция.

Ма Индзю - президент на Тайван: Най-важни сега са спасителните работи и след това настаняването на хората. Осигурили сме 1200 легла за пострадалите на 4 различни места.

Трусът удари със сила 6.4 по Рихтер на 43 километра югоизточно от град Тайнан на дълбочина 23 километра.

Въпреки че няма повсеместни щети, много високи сгради остават с опасни поражение. На места са прекъснати електричеството и транспортните връзки. Нанесени са поражения и на стратегически завод, който извършва доставки на силициеви пластини за Епъл. Тайван се намира на високосеизмологичния Тихоокеански огнен пръстен. През 99-та година трус отне живота на около 2 400 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима убити при стрелба по боксови фенове в Дъблин
Трима убити при стрелба по боксови фенове в Дъблин
Лавина уби петима чешки скиори в Тирол
Лавина уби петима чешки скиори в Тирол