НОВИНИ

Турски министър: Турция може да изпраща по 15 000 бежанци месечно на Европа

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция би могла да изпраща по 15 хиляди бежанци месечно на Европа, за да "шокира европейците".

турски министър турция изпраща 000 бежанци месечно европа
bnt avatar logo
от БНТ
15:37, 17.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Изявлението на Сойлу бе направено на фона на дипломатическата криза между Турция и Германия, както и между Турция и Холандия, разразила се, след като властите в европейските държави отмениха редица прояви на турски министри на тяхна територия във връзка с предстоящия референдум в Турция.

Имаме споразумение за реадмисия. Казвам ти, Европа, имаш ли куража? Ако искаш, ще изпратим 15-те хиляди бежанци, които не изпращаме всеки месец, каза снощи Сойлу. Той посочи, че Германия и Холандия в момента опитват да завършат това, което не успяха по време на протестите за парка Гези, при разследванията за корупция през декември 2013 г. и при провалилия се опит за преврат през юли 2016 г., зад който се смята, че стои Фетхуллахистката терористична организация. Разиграват се игри, насочени срещу Турция, за да не й бъде позволено да стане много силна в бъдеще, добави Сойлу.

От дни насам Анкара заплашва, че ще се откаже от споразумението с Евросъюза за бежанците и ще пусне мигрантите към Европа.

За това предупреди първо турският министър по европейските въпроси, след това и външният министър, вчера - и президентът Реджеп Ердоган, а днес - и вътрешният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на финансовите министри от Г-20
Среща на финансовите министри от Г-20
Дългоочаквана среща Меркел - Тръмп
Дългоочаквана среща Меркел - Тръмп