НОВИНИ

Турция е изпратила официално искане до САЩ за екстрадирането на Гюлен

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че неговото правителство е изпратило официални документи до Вашингтон, с които се иска екстрадирането на живеещия в САЩ от 1999 г. духовник Фетуллах Гюлен. Той е основният обвиняем от властите в Анкара за извършването на неуспешния преврат в Турция в края на миналата седмица.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:06, 19.07.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
турция изпратила официално искане сащ екстрадирането гюлен

„Изпратихме четири досиета до САЩ за екстрадирането на терористичния ръководител. Ще им представим повече доказателства, отколкото искат“, каза Йълдъръм пред парламента.

Той призова Вашингтон „да се откаже от защитата на този предател“. Премиерът също така посочи, че Анкара „няма съмнения“ за произхода на атентата. „Ние знам кой го организира и кой го извърши“, каза той, имайки предвид т. нар. паралелна терористична организация, с която властите назовават организацията на Гюлен.

„Денят 15 юли (когато стана превратът – бел. ред.) показа, че силата на танковете е победена от силата на хората. Тази нация черпи сили от хората, не от танковете“, посочи още той.

“Този парламент е виждал много преврати, но нито един от тях не е пускал бомби върху парламента“, допълни Йълдъръм, имайки предвид превратите, които са осъществени в Турция за периода 1960-1997 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме 100 години от рождението на капитан Димитър Списаревски
Отбелязваме 100 години от рождението на капитан Димитър Списаревски
БНБ пуска пет нови монети през 2017 година
БНБ пуска пет нови монети през 2017 година