Турция "прочисти от терор" 400 кв. км в Сирия

По-рано днес Ердоган отчете напредък на военната операция в Сирия, а премиерът Бинали Йълдъръм направи равносметка на бурните първи 100 дни на правителството си.

от Деян Йотов
16:47, 02.09.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

На десетия ден от операция "Щит на Ефрат", както Анкара нарича военното си нахлуване в Сирия, турската бойна авиация бомбардира две села западно от град Джараблус, където се укривали терористи от "Ислямска държава". Президентът Реджеп Ердоган заяви, че армията му не е нашественик, а цели завръщане на прогонените от Джараблус сирийци.

От терористични организации като "Ислямска държава" и кюрдските Отряди за народна самоотбрана били прочистени 400 квадратни километра. Това било доказателство, че подкрепяните от Турция арабски бойци от Свободната сирийска армия са точно толкова ефективни срещу "Ислямска държава", колкото подпомаганите от Съединените щати кюрди. Ердоган даде да се разбере, че още няма намерение да слага край на "Щита на Ефрат":

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Твърдят, че кюрдите са преминали от източната страна на Ефрат. Ние казваме, че не са. Няма да повярваме на такива твърдения, само защото са на някого в Съединените щати или където и да било.

Ердоган се зарече да не позволи на кюрдите да си създадат "терористична полоса" по цялата сирийска граница с Турция. И нарече "заблудени" онези, които смятат за приятели всички врагове на "Ислямска държава".

Тежки думи срещу кюрдите, но от терористичната Кюрдска работническа партия - ПКК, която от над 30 години води война за автономия в Турция, отправи премиерът Бинали Йълдъръм.

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция: Правителството ми няма да прави никакви компромиси с вътрешната сигурност. Няма мирен процес с Кюрдската работническа партия. Те си пропиляха шанса. Ще елиминираме тези предатели терористи от обществото, за да не тормозят повече мирните ни кюрдски съграждани.

10 милиарда лири, или близо 3 и половина милиарда долара, са похарчени в битката срещу ПКК, каза още Йълдъръм. Но не посочи за колко време.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ремонтират улици в Девня
Ремонтират улици в Девня
Турска делегация на срещата на външните министри от ЕС в Братислава
Турска делегация на срещата на външните министри от ЕС в Братислава