НОВИНИ

Туск призова всички членки на ЕС да помогнат за възстановяването на "Нотр Дам"

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск призова всички европейски държави да помогнат на Франция за възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж, която изгоря при пожар вчера.

туск призова всички членки помогнат възстановяването нотр дам
bnt avatar logo
от БНТ
10:51, 16.04.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

В изказване пред Европейския парламент в Страсбург заяви, че всички държави трябва да се включат във възстановяването, защото парижката трагедия е показала колко много Европа може да загуби, ако не е заедно и при това не само материално.

Председателят на Съвета изрази съпричастие и солидарност към френската нация и към парижани. Той подчерта, че говори не само като председател на Съвета, но и като жител на Гданск, който е бил 90% разрушен през Втората световна война и впоследствие възстановен.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: От Страсбург, френската столица на ЕС, призовавам всички 28 държави членки да вземат участие в тази задача (възстановяването на катедралата, б.а.). Знам, че Франция би могла да го направи сама, но залогът тук е нещо повече от материалната помощ. Изпепеляването на катедралата "Нотр Дам" отново ни напомни, че ние сме свързани с нещо по-важно и по-дълбоко от основополагащите договори. Днес ние разбираме по-добре това, което ни събира, ние знаем какво можем да загубим. И че искаме да го браним - заедно.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК обяви обществена поръчка за изработка и доставка на бюлетините за евровота
ЦИК обяви обществена поръчка за изработка и доставка на бюлетините за евровота
Папата се моли за френските католици и парижаните след пожара в Нотр Дам
Папата се моли за френските католици и парижаните след пожара в "Нотр Дам"