Агнешки котлет по русенски и румънски месни рула в зелеви сърми бяха само част от апетитните изкушения, приготвени от ученици от Русе и Кълъраш. Домакин на шоуто на младите готвачи беше гимназията по туризъм „Иван Павлов” в Русе, а идеята е да се...
Агнешки котлет по русенски и румънски месни рула в зелеви сърми бяха само част от апетитните изкушения, приготвени от ученици от Русе и Кълъраш. Домакин на шоуто на младите готвачи беше гимназията по туризъм „Иван Павлов” в Русе, а идеята е да се представят традициите и новаторството в кулинарното изкуство.
Ястието, което беше избрала да приготви Габриела от техническата гимназия „Щефан Бънулеску” в Кълъраш, беше селска чорба с пилешко месо. Споделя, че редовно готви за семейството си, практикувала е в ресторанти, но се възхищава на българските салати.
„Много ги обичам, защото са разнообразни и много интересно са аранжирани”, каза Габриела Раду.
Русенските ученици демонстрираха майсторството си върху блюда, типични за региона. Венцислав Пенчев приготвяше булгур със зелен лук - гарнитура към агнешкото. Разказва, че по кулинарството го запалила баба му. Едва първокласник, той ѝ помагал в готвенето и още тогава решил, че това ще е неговата професия. Но признава, че като завърши образованието си, няма да работи в България.
„Защото няма голяма перспектива за развитие, в чужбина пазарът е по-голям и има по-голяма възможност за реализация”, сподели Венцислав Пенчев.
Сред младите си колеги бяха и професионалните готвачи от шеф клуба в Русе, които представиха последните световни тенденции в кулинарството.
„Новите техники са например су-вит готвенето: при ниска температура, изсушаването на различни продукти, пресъздаването на други форми”, каза Александър Енчев.
Всичко, приготвено от учениците и от майсторите готвачи, беше показано на русенци в изложба в Доходното здание.