НОВИНИ

Уикилийкс с разкрития за ЦРУ (обновена)

В поредни разкрития Уикилийкс публикува подробности за широкообхватен хакерски инструментариум, използван от ЦРУ. Кибер-арсеналът включва малуер, насочен срещу компютри, използващи операционните системи Уиндоуз, Андроид, АйОЕс и Линукс, както и срещу интернет-рутери. Разузнавателната централа използва американското консулство във Франкфурт на Майн като тайна база за електронен шпионаж в Европа, Близкия изток и Африка, твърди разобличаващият сайт.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:42, 07.03.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Освен операционни системи и рутери, ЦРУ е взело на прицел и смарт-телевизорите на южнокорейски производител, сочат документи от юни 2014-та. При тях се използва режим на фалшиво изключване за заблуда на потребителите, но апаратът продължава да работи.

Чрез заразените устройства се записва аудио, а после материалът се прехвърля по интернет на сървъри на шпионската централа. Занапред се предвижда и събиране на видео и разбиване на защитата на Wi-Fi-мрежата.

Според Уикилийкс ЦРУ е разработило арсенал от 24 така наречени "нулеви дни" за Андроид - термин за неизвестни досега пролуки в сигурността. Някои от инструментите на централата са разработени самостоятелно, други са получени Агенцията за национална сигурност, британската служба служба Ми-5 и неназовани трети страни.

Засега няма официален коментар от засегнатите институции. Уикилийкс обяви, че това е първа част от поредица документи, които публикува под заглавие "Нулева година". Според тях други мишени са системите за компютърен контрол на автомобили за неоткриваеми покушения, укриване на информация в изображения или в тайни сектори на паметта на електронни устройства, методи за атаки срещу популярни антивирусни програми. Не липсват и техники, откраднати от Русия и други страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 8-ми март Ватиканът се сдоби с консултативен съвет от жени
За 8-ми март Ватиканът се сдоби с консултативен съвет от жени
 Белгийският крал ще открие София филм фест
"Белгийският крал" ще открие "София филм фест"