НОВИНИ

Камарата на лордовете даде повече правомощия на законодателите по Брекзит

Горната камара на британския парламент гласува втора поправка на предложения от правителството законопроект за започване на преговори за напускане на Европейския съюз. По темата работи нашия кореспондент в Лондон Валентин Илиев.

bnt avatar logo
от БНТ
22:07, 07.03.2017
Чете се за: 00:25 мин.
По света

След като миналата седмица лордовете гласуваха Великобритания едностранно да поеме задължението да гарантира правата на гражданите от Европейския съюз след Брекзит, тази вечер те гласуваха за втора поправка.

С 366 срещу 268 гласа перовете поискаха законова гаранция, че окончателният документ от преговорите с Брюксел ще бъде подложен на гласуване от парламента. Това би дало възможност на парламентаристите да отхвърлят части от договора.

Правителството на Тереза Мей е съгласно само на парламентарно гласуване за цялостно приемане или отхвърляне на документа. След трето четене на законопроекта в горната камара, той ще бъде върнат следващата седмица в Камарата на общините за окончателно гласуване. Дали поисканите от перовете поправки ще бъдат одобрени, зависи от парламентарната група на консерваторите, които не са единни по въпроса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американската търговска камара с препоръки към бъдещия кабинет
Американската търговска камара с препоръки към бъдещия кабинет
Учени заснеха много рядък вид кит
Учени заснеха много рядък вид кит