Зеленчукопроизводителите у нас изпитват все по-осезаема нужда от сезонни работници. Затова бизнес организации предлагат в България да бъде „внасяна“ работна ръка от Украйна. Ивайло Малджански отглежда 800 декара зеленчуци в пловдивското село...
Зеленчукопроизводителите у нас изпитват все по-осезаема нужда от сезонни работници. Затова бизнес организации предлагат в България да бъде „внасяна“ работна ръка от Украйна.
Ивайло Малджански отглежда 800 декара зеленчуци в пловдивското село Златитрап. Трудно намира работна ръка и предимно разчита на няколко човека, които са се доказали през годините.
"При нас изцяло хората от малцинствата са тези, които са ни сезонните работници. От българското население, с изключение на две възрастни жени – други млади хора при нас няма", казва той.
Фермерът се съмнява, че вносът на чужда работна ръка, ще пребори липсата на кадри в земеделието.
"Моите опасения са такива, че на украинците няма да им хареса много тук заради икономическата обстановка и тези пари, които ще получават. Ако трябва да работиш в странство, мисля, че те биха емигрирали към Полша и Германия, отколкото да дойдат в България", коментира Ивайло Малджански.
У нас пък по-скоро трябва да дойдат работници от Азия и Индия, смята Малджански: "Там хората работят за 2-3 долара на ден. Нашите нива например от 15 долара, които могат да взимат за деня, ще им се сторят доста по-привлекателни, отколкото на един украинец."
Качествените работници предпочитат да работят на полето в страни от Западна Европа, казва фермерът. И добавя, че тези, които остават тук, в повечето случаи се хващат на работа за по ден-два. Изход от ситуацията вижда като сам обучава кадри.
"Да вземеш човек, който е бил 17-18 годишен, семейството му работи тук. Лeка-полека, идвайки с майка си и баща си да започне да харесва тази работа", обяснява Ивайло Малджански – зеленчукопроизводител.
Все пак производителят предпочита сам да си обучава кадри и да инвестира в закупуване на машини.
Опасното вещество GBL все по-често се използва по метода на "спайкване"