НОВИНИ

Протести в Унгария, парламентът гласува Закона за висшето образование

Унгарският парламент прие закон за висшето образование, за който се смята, че е насочен директно срещу Централноевропейския университет в Будапеща и цели затварянето му. Основан през 1991 година от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, в него се обучават 1400 души от над 100 страни. Промените предизвикаха протести в Будапеща и вълна от възмущение зад граница. Днес студенти и преподаватели от университета отново излязоха на протестно шествие. По темата Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:44, 04.04.2017
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Законът беше приет по ускорена процедура със 123 гласа "за" и 38 - "против", а 38 депутатите не гласуваха. Той предвижда да се отнема лиценза на чуждите университети и институти, които нямат кампус в "родните" им страни. Това важи за Централноевропейския университет.

Преди вота министърът на човешките ресурси обяви, че институциите, подкрепяни от Джордж Сорос, се стремят да подкопаят унгарското правителство като заобикалят демократичните правила. Новите правила са насочени директно срещу Централноевропейския университет, убедени са и ръководството, и студентите.

БНТ: Защо в този момент се приема този закон?

Ася Методиева, докторант в ЦЕУ, журналист: Една мистерия е защо правителството на Унгария атакува точно сега. Виктор Орбан е на власт повече от седем години, но моментът като че ли се оказва подходящ, с оглед на предстоящите парламентарни избори догодина. така че той най-вероятно се опитва да се хареса на онази част от унгарското общество, която иска да завърти ключа на Будапеща и на Унгария и да не пуска абсолютно никакви чужденци. В този смисъл затварянето на ЦЕУ е една чудесна мисия и чудесна мишена, защото тук преподават и се обучават хора от над 130 държави от цял свят.

Унгарският премиер обяви преди дни, че бъдещето на университета зависи от сключването на междуправителствено споразумение между Унгария и Съединените щати.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария /31.03.2017 г./: Унгарските университети издават само една диплома - унгарска, а има университет, който работи в Унгария, но издава две дипломи - унгарска и американска. Това е нечестно спрямо унгарските университети и не разбирам защо ние да продължаваме да държим нашите унгарски университети в неизгодно положение, а нечестно да облагодетелстваме чужденци?

Ректорът Майкъл Игнатиев е във Вашингтон, за да търси подкрепа за университета.

Майкъл Игнатиев, ректор на Централноевропейския университет: Ние искаме да останем в Будапеща, не сме направили нищо нередно.

Студентите отново излязоха на протест в Будапеща тази вечер.

Ася Методиева, докторант в ЦЕУ, журналист: Най- вероятно шествието отново ще бъде подкрепено от държавните университети в Будапеща, нещо, което те направиха в неделя, когато се събрахме над десет хиляди души.

Повече от 500 учени от цял свят, включително 17 Нобелови лауреати се обявиха в защита на университета, днес и германският президент Франк - Валтер Щайнмайер обяви, че Европа не може да мълчи по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете заболя от туберкулоза в 162-ро училище в София
Дете заболя от туберкулоза в 162-ро училище в София
Васко Начев: Повишението цената на газа за крайния потребител няма да бъде 30%
Васко Начев: Повишението цената на газа за крайния потребител няма да бъде 30%