НОВИНИ

Университетът на Сорос в Унгария смята, че е под прицела на Орбан

Унгария обяви днес ограничения на условията на работа за чуждестранните институти - мярка, която Централноевропейският университет (ЦЕУ), финансиран от американския милиардер Джордж Сорос, порица като пряко посегателство срещу своята дейност, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:48, 29.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
университетът сорос унгария смята прицела орбан

"Открити бяха нередности, затова трябва законът да бъде променен", обясни Ласло Палкович, държавен секретар за висшето образование и уточни, че парламентът е бил сезиран. Той подчерта, че някои чуждестранни институти в Унгария са работели без унгарски партньори и са издавали дипломи, които не се признават в страната. Освен това Будапеща иска да премахне институтите, които не предлагат аналогична учебна програма в собствените си страни. "В бъдеще няма да е възможно чуждестранен институт да работи само тук. Ще трябва да предлага същите курсове и у дома", подчерта Палкович.

ЦЕУ порица тази мярка като дискриминационна. Институцията е създадена през 1991 г. от Джордж Сорос - една от личностите, към които унгарският премиер Виктор Орбан проявява неприязън, припомня АФП.

"Разглежданият закон е насочен пряко срещу ЦЕУ и поради това е дискриминационен и неприемлив", се казва в изявление на образователната институция. Тя се обявява срещу "всички законодателни промени, които биха принудили Централноевропейския университет да прекрати работата си в Будапеща".

Палкович увери, че законопроектът не се отнася конкретно срещу университета. "Това не е закон против ЦЕУ или Сорос", заяви той пред медиите и подчерта, че законът ще засегне "28-те чуждестранни образователни институции, работещи в Унгария". Всички те ще трябва да подпишат двустранна спогодба, за да запазят лицензите си за преподаване, подчерта държавният секретар за висшето образование.

Централноевропейският университет предлага образование до докторска степен и има 1800 студенти от 100 страни. ЦЕУ подчертава, че работи по правилата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животновъди и тютюнопроизводители готвят протести в края на седмицата
Животновъди и тютюнопроизводители готвят протести в края на седмицата
Близо 19% ръст на туристическите посещения в България
Близо 19% ръст на туристическите посещения в България