НОВИНИ

Ураганът Майкъл набира сила, три щата обявиха извънредно положение

Ураганът Майкъл, който приближава Флорида, вече е от четвърта степен. "Чудовищна буря" - така нарече стихията губернаторът на щата и призова местните жители да се вслушат в предупрежденията на властите. Очаква се Майкъл да удари сушата следобед местно време. Освен във Флорида, извънредно положение е обявено в Алабама и Джорджия.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:32, 10.10.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Майкъл набира мощ, а очакванията са, че ще се засили още повече докато удари сушата - това са прогнозите на Националния център за ураган.

Джак Бевън, старши експерт в Националния център за урагани: Това е много опасен, животозастрашаващ ураган. Всички предпазни мерки, които са предвидени в подобни ситуации, трябва да бъдат взети. Подготовката трябва да е приключила, включително и евакуацията.

Поривите на вятъра в окото на бурята са около 210 км/ч. В много райони вече вали и има наводнени крайбрежни райони. А височината на вълните продължава да се вдига.

Къщата мога да ви построя отново, но не мога да върна живота ви - това каза губернаторът на Флорида - Рик Скот.

Рик Скот, губернатор на Флорида: Не можете да се скриете. Няма начин да избегнете вълните. Невъзможно е! Приготвяйте се и се евакуирайте, ако има издадено предписание! Всяко семейство трябва да е готово!

370 000 души са получили предписание за евакуация, но според властите много малко от тях са напуснали домовете си.

Ерик Хендерсън, жител на Панама, Флорида: Преживял съм толкова много бури... понякога медиите малко полудяват, а хората се стягат и заминават - така и трябва. Но ... минали сме през толкова много, че е нормално да останем. Имаме вода, храна, генератор. Оставаме.

Учебните заведения и администрацията във Флорида няма да работят до края на седмицата. Всички служби са в готовност за реакция, активирани са и 2 500 военни от националната гвардия.

По пътя си през Централна Америка Майкъл вече отне живота на най-малко 10 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Нанков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие
Николай Нанков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие
Тейлър Суифт е големият победител на Американските музикални награди
Тейлър Суифт е големият победител на Американските музикални награди