НОВИНИ

Утре Софийската филхармония посреща пианиста Иво Погорелич

Утре вечер Софийската филхармония посреща на сцената си един от най-ярките пианисти на нашето време - Иво Погорелич. Интерпретатор със собствено виждане за класиката, той разчупва клишетата в изпълнението на клавирния репертоар. Интересът на публиката към гостуването му у нас е толкова голям, че билетите за концерта бяха разпродадеди още преди месец.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:59, 25.01.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Неговият прочит на произведенията, които изпълнява, е често шокиращ, неочакван, революционен за консервативните меломани. В младите му години точно този собствен поглед му изгражда имиджа на бунтар в класическата музика. За разлика от повечето пианисти, които са популярни заради това, че са спечелили този или онзи престижен конкурс, Погорелич е известен с това, че не е допуснат до финала на конкурса "Шопен" във Варшава. Част от журито оценява изпълненията му като неприемливи, други членове се оттеглят в знак на несъгласие. Днес Погорелич казва, че за конкурсите има само една печеливша стратегия.

Иво Погорелич, пианист: Единствената стратегия е да свириш добре или много, много добре, или много, много, много, много добре.

Конкурсите съществуват, за да дадат шанса на талантливите да бъдат забелязани, да бъдат чути, да бъдат представени. Публиката е там и публиката чува. Разбира се, има го и журито.

Иво Погорелич: Моят личен опит е изключително впечатляващ и необичаен, всъщност мен ме спряха да продължа конкурса, не бях допуснат да свиря с оркестър. Беше нещо като забрана на един кандидат да продължи. Затова и реакцията беше толкова остра през 1980 по време на конкурса във Варшава. Защото беше очевидно, че нещо напълно неприемливо беше извършено и се превърна в скандал и така нататък.

Прецизност, вглъбеност и чувство за отговорност - това са нещата, които имат значение за Иво Погорелич в изкуството. Не харесва да го наричат гений и това е една от причините да не чете отзивите за своите концерти.

Иво Погорелич: Ако четете критиките, вие трябва да следвате нечия идея. Трябва да ѝ отделите време, да я анализирате. Да кажете дали я харесвате или не я харесвате. Мисля, че е по-добре да стоя леко на дистанция, защото това е просто мнение, мнението на един човек. Освен това е важно да си внимателен с приемането на комплименти. Много, много внимателен. Защото комплиментите не помагат.
Аз не работя сам, аз имам консултант. Друг пианист, който е обучен в същата музикална традиция, в която и аз. Той работи с мен при подготовката ми за записи. Така, че аз приемам критика, но от квалифицирани хора. От хора, които аз уважавам.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята за насилие и унижение преди взрива във варненския блок
Историята за насилие и унижение преди взрива във варненския блок
Защо българско момче избира да учи в Китай?
Защо българско момче избира да учи в Китай?