НОВИНИ

Проверяват какво е веществото, отровило рибата в р. Марица

Екологично бедствие във водите на Марица между Пазарджик и Пловдив. Хиляди мъртви риби изплуваха по течението на реката тази сутрин. По първоначални данни замърсяването е токсично и тръгва от района на Пазарджик. Регионалната екоинспекция, заедно с окръжната прокуратурата и полицията започнаха проверки в няколко фирми в района, от които би могло да е замърсяването.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
20:29, 25.01.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Първите предварителни резултати се очаква да излязат късно тази вечер. До момента е ясно, че отравянето не е с цианид, каквито съмнения имаше. По информация на "По света и у нас" е вероятно да се окаже, че рибата е отровена с формалдехид, изпуснато от предприятие за преработка на пластмаса в Пазарджик.

Именно в тази фирма влязоха днес прокуратура, екоинспекция и полиция. Работниците бяха разпитвани през целия ден, без да могат да излязат от предприятието. Собственикът отрича да има общо с отравянето.

От екоинспекцията призоваха хора да не приближават до Марица чак до района на Първомай.

Рано сутринта рибари виждат хиляди мъртви риби да плуват по Марица в района на Стамболийски.

Петър Янев, риболовно сдружение „Олимпик 2002": Големи облаци от риба бяха се спрели просто по течението в бреговете вече в по-тихата вода.
Валентин Данаилов, председател на риболовно сдружение „Олимпик 2002": Бедствието е с неизмерими размери и никой не може да каже колко риба е измряла. Най-вероятно нещо на химическа основа, защото рибите започват да се разлагат буквално казано живи - люспите им се отделят, хрилете се задръстват.

Още първите предположения за вида на замърсяването вдигнаха всичките институции на крак.

Полицаи охраняваха опасната зона, за да се спре достъпът до отровената риба. Предполага се обаче, че местни хора са отнесли в домовете си големи количества от нея.

Петър Янев: Хората, не знаейки за проблема, събираха риби и тъпчеха в чували и т.н. Рибата да не се консумира, наистина хора, това е във ваш интерес - помислете за вашето здраве.

Опасенията на властите са, че отравянето може да е наистина опасно.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив: Няма какво да крием - може да става въпрос за наистина токсично отравяне, така че е много важно по най-бързия начин да се изяснят причините и откъде идва замърсяването.
Д-р Камен Янков, директор на Областната агенция по безопасност на храните: Нека да видим какво е причинило отравянето на рибата и тогава ще търсим източника.

Още преди обед стана ясно, че замърсяването тръгва от района на Пазарджик. Екоинспекторите, полицията и прокуратурата влязоха в няколко предприятия, чиято дейност предполага замърсяване на реката.

Според експертите, след подобно масово отравяне, ще са нужни години, за да се възстанови рибния ресурс в река Марица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо българско момче избира да учи в Китай?
Защо българско момче избира да учи в Китай?
Ресторантьори протестираха с жълти жилетки срещу сивия сектор
Ресторантьори протестираха с жълти жилетки срещу сивия сектор