НОВИНИ

В автомивка край авариралата АЕЦ във Фукушима има високи нива на радиоактивност

Резервоари в автомивка, намираща се недалеч от авариралата японска АЕЦ "Фукушима-1", съдържат утайка, която е седем пъти по-радиоактивна от допустимото, предаде ДПА, цитирайки японската агенция Киодо.

bnt avatar logo
от БТА
09:18, 06.11.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
автомивка авариралата аец фукушима високи нива радиоактивност

Киодо разполага с документи, които показват, че при проверка на съоръженията в автомивката е било установено, че утайката съдържа до 57 400 бекерела радиоактивен материал на килограм при норма от 8000 бекерела на килограм.
Предполага се, че радиактивният материал се е събрал от праха и саждите по колите, мити малко след аварията в централата през март 2011 г., казват представители на властите.

В резултат на най-силното в историята на Япония земетресение с магнитуд 9 и предизвиканите от него вълни цунами в централата във Фукушима стана авария, довела до разтопяване на активната зона на първи, втори и трети реактор (от общо шест).

В префектура Фукушима има около 1700 автомивки и все повече от резервоарите им са запълнени до краен предел, казват властите. Смята се, че те съдържат няколко хиляди тона замърсена с радиоактивност тиня. Миналия месец японското правителство съобщи, че разходите за ликвидиране на повредената централа, които първоначално се очакваше да възлизат годишно на 80 милиарда йени (766 милиона долара), ще се окаже много по-високи и ще достигнат стотици милиарди йени годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гърция откриха трафик на мигранти в българска кола
В Гърция откриха трафик на мигранти в българска кола
Всички избирателни секции в Бурса отвориха врати навреме
Всички избирателни секции в Бурса отвориха врати навреме